Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
   Γλυκά
Σοκολατένιο γλυκό με βατόμουρα
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά, Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Υλικά
για 6 άτομα

Για το παντεσπάνι:
12 αυγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμ. ζάχαρη
12 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
12 κ.σ. κακάο
ξύσμα πορτοκαλιού
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

Για τη γέμιση:
500 γραμμ. φυτική κρέμα, χτυπημένη σε σαντιγί
4 κ.σ. μαρμελάδα βατόμουρο
4 κ.σ. κονιάκ
200 γραμμ. φρέσκα βατόμουρα

Για την επικάλυψη:
ασπράδια από 6 αυγά μεσαίου μεγέθους
3 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι: Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε σε δύο μπολ τα ασπράδια από τους κρόκους. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι κουταλιά κουταλιά, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε ρίχνοντας με τον ίδιο τρόπο το κακάο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα άλλο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε 3 κουταλιές ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε, έως ότου η μαρέγκα σφίξει. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε σταδιακά σε 3 δόσεις τη μαρέγκα στο μείγμα κρόκων - κακάο, αναμειγνύοντας με μια πλαστική κουτάλα συνέχεια αλλά απαλά, από κάτω προς τα πάνω, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μια φόρμα 24 εκ., το βουτυρώνουμε, πασπαλίζουμε με αλεύρι, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά (δοκιμάζουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της φόρμας –αν βγει καθαρό, το παντεσπάνι έχει ψηθεί). Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
 
Για τη γέμιση: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαρμελάδα μαζί με το κονιάκ, το βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά έως ότου η μαρμελάδα ρευστοποιηθεί. Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί.
 
Συναρμολόγηση: Αφού κρυώσει καλά το παντεσπάνι, το τοποθετούμε σε σταθερή επίπεδη επιφάνεια και το κόβουμε οριζόντια σε 3 ίσα μέρη με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι του ψωμιού. Τοποθετούμε το πρώτο μέρος σε μια πιατέλα κατάλληλη για φούρνο, αλείφουμε με τη μισή ποσότητα μαρμελάδας, προσθέτουμε από πάνω τη μισή ποσότητα από τη σαντιγί, στρώνουμε απαλά με μια πλαστική σπάτουλα, ρίχνουμε λίγα βατόμουρα, προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι από το παντεσπάνι, συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τη μαρμελάδα, τη σαντιγί και τα βατόμουρα και καλύπτουμε με το τρίτο κομμάτι παντεσπάνι.
 
Για την επικάλυψη: Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Στρώνουμε τη μαρέγκα πάνω από το γλυκό με ένα κουτάλι, με τρόπο που να κάνει μύτες. Βάζουμε το γλυκό σε δυνατό γκριλ για 5-8 λεπτά να πάρει χρώμα. Μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη λίγα βατόμουρα πάνω στη μαρέγκα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.
 
Tip
• Μπορούμε να κάψουμε το γλυκό με ένα πολύ δυνατό φλόγιστρο.
• Ακόμη μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει το παντεσπάνι από την προηγούμενη μέρα για να έχει κρυώσει καλά και να κόβεται εύκολα ή να αγοράσουμε έτοιμο παντεσπάνι σοκολάτας.
 
   Γλυκά