Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
   Πουλερικά
Φτερούγες κοτόπουλου σαγανάκι
Συνοδεύουμε με καραμελωμένα καρότα.
Υλικά
για 4 άτομα
 
Για τις φτερούγες:
12 φτερούγες κοτόπουλου
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρ. ελαιόλαδο
 
Για το σαγανάκι:
4 τεμάχια γραβιέρας (80 γρ. το καθένα)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο
 
Για τα καραμελωμένα καρότα:
24 μπαστουνάκια καρότου
χυμός από 1 πορτοκάλι
80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
αλάτι
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα ζάχαρη
200 γρ. σάλτσα σόγιας
200 γρ. μέλι
200 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
Εκτέλεση
Για τις φτερούγες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Αλατοπιπερώνουμε τις φτερούγες. Σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε τις φτερούγες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές, προσέχοντας όμως να μην καούν. Μόλις ροδίσουν, τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και πετάμε το περιττό λάδι.
 
Ξαναρίχνουμε τις φτερούγες στην κατσαρόλα, τη βάζουμε στη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει. Σβήνουμε με το ξίδι και μόλις ομογενοποιηθεί η σάλτσα προσθέτουμε τη σόγια και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
 
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπάζει τις φτερούγες, μεταφέρουμε την κατσαρόλα στον φούρνο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, έως ότου οι φτερούγες μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
 
Σαγανάκι: Βρέχουμε με νερό τις φέτες γραβιέρας και τις αλευρώνουμε. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο μέχρι να κάψει. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει μέχρι τη μέση το τυρί. Ρίχνουμε τα κομμάτια της γραβιέρας στο καυτό λάδι και τα τηγανίζουμε για περίπου ½ λεπτό από την κάθε πλευρά.
 
Καραμελωμένα καρότα: Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά μέχρι να γλασάρουν, δηλαδή να βράσουν τα καρότα, να εξατμιστεί ο χυμός πορτοκαλιού και να αποκτήσουν μια ωραία πηχτή σάλτσα. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε 2-3 κ.σ. νερό.
 
Σερβίρισμα: Βάζουμε μία φέτα από το σαγανάκι στο κέντρο κάθε πιάτου, από πάνω ή γύρω γύρω από 3 φτερούγες γλασαρισμένες με τον χυμό τους, και τέλος 5-6 καραμελωμένα μπαστουνάκια καρότου.
 
   Πουλερικά