Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Αγαπημένες Συνταγές   Κρέας
Κεφτέδες με αλευρόσαλτσα
Παλιό μακεδονικό πιάτο που η παραδοσιακή του ονομασία είναι Σουτ Μακάλο.
Υλικά
για 6 άτομα
500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (την ψίχα), μουλιασμένες και στραγγισμένες
1 αυγό
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι
ελαιόλαδο για το τηγάνι
αλεύρι για τους κεφτέδες
αλάτι και πιπέρι
 
Για τη σάλτσα:
2 κ.σ. λάδι από το τηγάνισμα
2 κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο
½ σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
½ φλιτζ. ζωμός κότας (σπιτικός ή ψυγείου)
2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι, χτυπημένα μαζί
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα τον κιμά. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε την ψίχα του ψωμιού, το αυγό, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το λάδι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά. Το ζύμωμα θέλει πολλή ώρα για να αναμειχθούν πολύ καλά τα υλικά και να σπάσουν οι ίνες του κρέατος. Όταν το μείγμα γίνει αφράτο, το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να σφίξει, για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Αφού το βγάλουμε από το ψυγείο, πλάθουμε κεφτέδες σφαιρικούς και μεγαλούτσικους και τους περνάμε από το αλεύρι. Σε ένα φαρδύ τηγάνι καίμε το λάδι και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, από όλες τις πλευρές, για να γίνουν τραγανοί απέξω και ζουμεροί από μέσα. Δεν βάζουμε πολλούς κεφτέδες μαζί, γιατί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και θα βράσουν.

Μόλις τελειώσουν οι κεφτέδες, αφήνουμε στο τηγάνι 2 κουταλιές σούπας λάδι. Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και το σκόρδο και ανακατεύουμε συνεχώς να μη σβολιάσει. Προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας, ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει όσο παχύρρευστη θέλουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

Σερβίρουμε από 3-4 κεφτέδες σε βαθιά πιάτα και περιχύνουμε τη σάλτσα. Με ένα κουτάλι φτιάχνουμε ένα σαλιγκάρι με το λάδι της πάπρικας πάνω από τους κεφτέδες και σερβίρουμε.
 
Αγαπημένες Συνταγές   Κρέας