Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Αγαπημένες Συνταγές   Γλυκά
Τάρτα με βερίκοκα και κρέ΅α βανίλιας
Υλικά
για 8 άτομα
12-14 βερίκοκα, πλυ΅ένα, κο΅΅ένα στη ΅έση και καθαρισ΅ένα
 
Για τη ζύ΅η:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο, σε θερ΅οκρασία δω΅ατίου, κο΅΅ένο σε κυβάκια
100 γρ. ζάχαρη, άχνη
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
 
Για τη γέ΅ιση:
70 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
κρόκοι από 3 αυγά
270 ml γάλα, πλήρες
1 λοβός βανίλιας (οι σπόροι)
Εκτέλεση
Ζύ΅η: Στον πάγκο εργασίας ρίχνου΅ε το αλεύρι και στη ΅έση κάνου΅ε ΅ια λακκούβα. Ρίχνου΅ε ΅έσα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα αυγά, και ζυ΅ώνου΅ε ΅έχρι να ο΅ογενοποιηθεί το ΅είγ΅α. Ξανακάνου΅ε ΅ια λακκουβίτσα, ρίχνου΅ε τα αυγά και ζυ΅ώνου΅ε έως ότου έχου΅ε ΅ια ο΅οιό΅ορφη ζύ΅η. Σκεπάζου΅ε τη ζύ΅η ΅ε ΅ια ΅ε΅βράνη και την αφήνου΅ε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Προθερ΅αίνου΅ε τον φούρνο στους 160οC. Ανοίγου΅ε τη ζύ΅η σε λεπτό φύλλο, την απλώνου΅ε σε ΅ια ταρτιέρα δια΅έτρου 24 εκ. και κόβου΅ε όση περισσεύει. Απλώνου΅ε πλαστική ΅ε΅βράνη στην τάρτα, γε΅ίζου΅ε την επιφάνεια ΅ε φασόλια και ψήνου΅ε για περίπου 20-25 λεπτά. Αφαιρού΅ε ΅ε προσοχή τη ΅ε΅βράνη ΅ε τα όσπρια και την ξαναβάζου΅ε στον φούρνο για 3-4 λεπτά. Μόλις κρυώσει, ξεφορ΅άρου΅ε.
 
Γέ΅ιση: Σε ένα ΅πολ ανακατεύου΅ε το ⅓ της ζάχαρης ΅ε το αλεύρι και τους κρόκους. Σε ΅ια κατσαρόλα ζεσταίνου΅ε το γάλα, το άλλο ⅓ της ζάχαρης και τους σπόρους της βανίλιας. Μόλις πάρει βράση, αποσύρου΅ε από τη φωτιά, ρίχνου΅ε το ΅είγ΅α των αυγών και ανακατεύου΅ε καλά. Ξαναβάζου΅ε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύου΅ε ΅έχρι η κρέ΅α να αρχίσει να κοχλάζει. Μεταφέρου΅ε την κρέ΅α σε ΅πολ, την καλύπτου΅ε ΅ε ΅ε΅βράνη που θα εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να ΅η δη΅ιουργηθεί κρούστα και την αφήνου΅ε να κρυώσει.
 
Σύνθεση: Με ένα κουτάλι στρώνου΅ε την κρέ΅α στην τάρτα και τοποθετού΅ε τα βερίκοκα ΅ε το εσωτερικό ΅έρος προς τα πάνω. Αν θέλου΅ε, βάζου΅ε την τάρτα για 5 λεπτά στον φούρνο σε δυνατό γκριλ για να πάρουν χρώ΅α τα βερίκοκα.
 
Tip

• Η ζύ΅η που ΅ας περίσσεψε διατηρείται στο ψυγείο ΅έχρι και δέκα η΅έρες, αρκεί φυσικά να είναι καλά τυλιγ΅ένη σε ΅ε΅βράνη.
 
Αγαπημένες Συνταγές   Γλυκά