Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Αγαπημένες Συνταγές   Κρέπες-ομελέτες
Κρέπες (βασική συνταγή)
Υπάρχουν όμως και έτοιμες κατεψυγμένες στο εμπόριο.
Η γέμισή τους μπορεί να είναι δύο ειδών: αλμυρή ή και γλυκιά. Η φαντασία σας μπορεί να δουλέψει ελεύθερα, και να κάνετε χιλιάδες παραλλαγές, με χορταρικά, ψάρια, γαρίδες κλπ. που τα ανακατεύετε με μια ελαφρή μπεσαμέλ. Εδώ σας δίνουμε μια ιδέα μόνο.
Υλικά
¾ φλιτζανιού αλεύρι
½ κουταλάκι καφέ
αλάτι
1 αυγό
1 φλιτζάνι γάλα
φυτίνη ή μαργαρίνη για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα βάζετε το αλεύρι και το αλάτι και ανοίγετε μια τρύπα στη μέση. Εκεί ρίχνετε το αυγό και το μισό γάλα. Αρχίζετε ν' ανακατεύετε από το κέντρο, ενσωματώνοντας σιγά-σιγά όλο το αλεύρι στο γάλα και το αυγό. Χτυπάτε το μίγμα αυτό πολύ με το σύρμα (οι λεπτές κρέπες χρειάζονται καλό χτύπημα).

Η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιή γιατί τότε θα κολλάει στο τηγάνι, ούτε πολύ πηχτή γιατί τότε δε θα απλώνει, πρέπει να μείνει μισή ώρα μέσα στο ψυγείο.

Σ’ ένα τηγανάκι με διάμετρο 15 εκ. (καλύτερα να είναι τεφάλ) που το έχετε αλείψει με φυτίνη ή μαργαρίνη, ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ από το μίγμα. Η κάθε πλευρά της κρέπας θέλει ψήσιμο 45΄΄ (μέτρια φωτιά). Τη γυρνάτε ανάποδα με μια σπάτουλα ή αν έχετε «χέρι» μ’ ένα τίναγμα του τηγανιού.

Όταν ψηθεί η κρέπα, τη βάζετε σ’ ένα αλουμινόχαρτο, ρίχνετε λίγο λεμόνι και τη ρολλάρετε για να μείνει ζεστή και μαλακή ώσπου να γίνουν κι οι άλλες. Η δόση αυτή βγάζει 8-10 κρέπες.
(από το: 1988 πρωτότυπος ημεροδείκτης με 209 συνταγές οι πιο πολλές εύκολες και συχνά διαιτητικές, επιμέλεια Λένα Σαββίδη, Ερμής, 1987)
 
Αγαπημένες Συνταγές   Κρέπες-ομελέτες