Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Αγαπημένες Συνταγές   Ψάρια-θαλασσινά
Τηγανητά καλαμαράκια σε κουρκούτι μπίρας
Υλικά
για 3-4 άτομα
500 γρ. καλαμαράκια, μικρά
αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
 
Για το κουρκούτι μπίρας:
4 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτί μπίρα
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια κόβοντας το κεφάλι στο ύψος των ματιών, μετά τραβάμε το κόκαλο, και τέλος τραβάμε την εξωτερική μεμβράνη του σώματος. Κρατάμε τα πλοκάμια, πετάμε το μελάνι από τα κεφάλια και κόβουμε τους κορμούς σε λεπτές ροδέλες. Βάζουμε όλα τα καλαμάρια σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε καλά κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε για 5 λεπτά να στραγγίξουν. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε τους κρόκους και τους ανακατεύουμε με το αλεύρι. Ανακινούμε ελαφρώς και με προσοχή την μπίρα και τη ρίχνουμε στο μείγμα, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Ομογενοποιούμε καλά και στο τέλος ενσωματώνουμε τη μαρέγκα. Περνάμε λίγα λίγα τα καλαμαράκια στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε πολύ καυτό ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσέχουμε το ελαιόλαδο να καλύπτει τα καλαμαράκια. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
 
Tips

• Και εδώ το μυστικό για τραγανά απέξω και ζουμερά μέσα καλαμαράκια είναι το πολύ καυτό ελαιόλαδο (τόσο που να αχνίζει) και το τηγάνισμα για λίγα λεπτά. Αν μαγειρευτούν πολλή ώρα, θα γίνουν σαν λάστιχο.
• Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα καλαμαράκια, καλύτερα να τα παίρνουμε ακαθάριστα. Τα καθαριστικά που χρησιμοποιούν για την αφαίρεση του δέρματος αλλοιώνουν τη γεύση του καλαμαριού.
• Μια ωραία γαρνιτούρα είναι ο τηγανητός μαϊντανός. Στο λάδι που τηγανίζουμε τα καλαμαράκια ρίχνουμε μια φούντα μαϊντανού ολόκληρη σε καυτό λάδι για ½ λεπτό, και είναι έτοιμος.
 
Αγαπημένες Συνταγές   Ψάρια-θαλασσινά