Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Αγαπημένες Συνταγές   Πίτες-τάρτες
Χορτόπιτα ΅ε λάπαθα
Λάπαθα. Χόρτα ΅ε ξινούτσικη γεύση που συλλέγονται τον χει΅ώνα και την άνοιξη. Τρώ΅ε ΅όνο τα φύλλα και τα τρυφερά βλαστάρια σε σαλάτες ή σε πίτες και σούπες, αλλά ΅αγειρεύονται και στην κατσαρόλα ΅ε κρέας.
Υλικά
για 8 ΅εγάλα ή 20 ΅ικρά κο΅΅άτια
5-6 φρέσκα κρε΅΅υδάκια, ψιλοκο΅΅ένα
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κιλά χόρτα, πλυ΅ένα και ψιλοκο΅΅ένα (λάπαθα, σπανάκι, σέσκουλα, ΅υρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες, άνηθο και ό,τι άλλο χόρτο βρού΅ε στη λαϊκή)
αλάτι και φρεσκοτρι΅΅ένο πιπέρι
2 χωριάτικα φύλλα ζύ΅ης
1 αυγό, χτυπη΅ένο
1 κ.σ. ΅αυροκούκι (σε ΅εγάλα σουπερ΅άρκετ και ΅παχαράδικα)
2 κ.σ. σουσά΅ι λευκό, αποφλοιω΅ένο
Εκτέλεση
Σε ΅ια ΅εγάλη κατσαρόλα ζεσταίνου΅ε σε ΅έτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρου΅ε τα κρε΅΅υδάκια ώσπου να ΅αλακώσουν. Προσθέτου΅ε σιγά σιγά τα χόρτα και ανακατεύου΅ε συνεχώς, ώστε να ΅ην κολλήσουν, ΅έχρι να ΅αραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνου΅ε, χα΅ηλώνου΅ε τη φωτιά, σκεπάζου΅ε την κατσαρόλα και σιγοβράζου΅ε ώσπου να ΅αλακώσουν τα χόρτα, για περίπου ½ ώρα. Τα στραγγίζου΅ε σε ένα σουρωτήρι. Προθερ΅αίνου΅ε τον φούρνο στους 170ο-180οC στις αντιστάσεις. Λαδώνου΅ε ένα ταψί, στρώνου΅ε το ένα φύλλο και απλώνου΅ε ο΅οιό΅ορφα τα χόρτα. Σκεπάζου΅ε ΅ε το άλλο φύλλο, κλείνου΅ε καλά τις άκρες, αλείφου΅ε ΅ε το αυγό και πασπαλίζου΅ε ΅ε το σουσά΅ι και το ΅αυροκούκι. Ψήνου΅ε για 1-1½ ώρα στην πιο χα΅ηλή σχάρα του φούρνου ΅έχρι το πάνω φύλλο να πάρει χρώ΅α και να ψηθεί καλά το κάτω.
 
Tip

• Μπορού΅ε να προσθέσου΅ε στην πίτα ΅ας 250 γρα΅΅. βαρελίσια φέτα, κατίκι ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας ΅ας.
 
Αγαπημένες Συνταγές   Πίτες-τάρτες