Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Γρήγορο φαγητό   Αυγά
Αυγά κόκκινα πασχαλινά
Εκτέλεση
Βάψιμο 50 αυγών
 
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά με 2½ κιλά νερό περίπου και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε 2 φακελάκια μπογιά. (Αν και κάθε φακελάκι προορίζεται για 50 αυγά, εμείς θα μεταχειριστούμε τη διπλή ποσότητα μπογιάς.) Όταν πάρει το νερό με την μπογιά μερικές βράσεις, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι τσαγιού ξίδι, το οποίο πρέπει να πάρει μια βράση. Ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας, βράζουμε και τα αυγά, δηλαδή εάν χωράει 25, τότε τα βράζουμε σε δύο δόσεις, εάν χωράει λιγότερα, σε 3 ή 4 κ.ο.κ. Κάθε φορά όμως που θα βγάζουμε τα αυγά που έβρασαν και θα τα αντικαθιστούμε με άβραστα, πρέπει να προσθέτουμε μέσα στο νερό λίγο ξύδι ακόμη, να αφήνουμε το νερό να βράσει και μετά να βάζουμε τα αυγά.
 
Τα αυγά τα οποία θα βάψουμε πρέπει απαραιτήτως προηγουμένως να τα έχουμε πλύνει καλά και να τα έχουμε σκουπίσει, για να στρώσει καλά η μπογιά. Πρέπει, επίσης, να βάζουμε τα αυγά στην κατσαρόλα με προσοχή, με μια τρυπητή κουτάλα, για να μη σπάσουν. Εννοείται πως πρέπει να τα βγάζουμε με την ίδια προσοχή.
 
Η διάρκεια του βρασίματος των αυγών πρέπει να είναι 10 λεπτά της ώρας, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν. Τότε τα αυγά θα είναι σφιχτά. Εάν τα θέλουμε μελάτα, τα βράζουμε περίπου 6 λεπτά. Όταν βάψουμε όλα τα αυγά, τα αλείφουμε με ένα πανάκι με λίγο λάδι και κατόπιν τα σκουπίζουμε.
 
Βάψιμο αυγών με διάφορα σχέδια
 
Εάν θέλουμε να βάψουμε αυγά κόκκινα με διάφορα σχέδια, τότε θα εργαστούμε ως εξής: Παίρνουμε μερικά κομμάτια από τουλουπάνι σε μέγεθος που να μπορεί να τυλιχτεί και να δεθεί γύρω από κάθε αυγό. Πρέπει να έχουμε μαζέψει διάφορα λουλούδια μικρά ή φυλλαράκια (π.χ. μαργαρίτες, πανσέδες, βιολέτες, αγριολούλουδα, φύλλα από τριφύλλι, σέλινο, μαϊντανό, κάρδαμο κ.ά. καθώς και φύλλα από αγριολούλουδα). Βάζουμε στο νερό την μπογιά και το ξίδι και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά για να βράσουν. Παίρνουμε ένα αυγό και ένα τουλουπάνι, τοποθετούμε επάνω στο αυγό το λουλουδάκι ή το φυλλαράκι ή και τα δύο μαζί και τυλίγουμε με το τουλουπάνι, όπως τις μπομπονιέρες, αλλά σφιχτά, για να συγκρατήσει το λουλουδάκι ή το φύλλο. Δένουμε τις άκρες του όλες μαζί με χοντρή κλωστή.
 
Ετοιμάζουμε κατ΄αυτόν τον τρόπο όσα αυγά θέλουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Όταν βράσουν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα με προσοχή ένα ένα και με ένα ψαλιδάκι κόβουμε την κλωστή. Αφαιρούμε το τουλουπάνι και τότε θα δούμε ότι έχει μείνει το λουλουδάκι ή το φύλλο σχηματισμένο. Τα αλείφουμε με λάδι και έτσι θα έχουμε αυγά πασχαλιάτικα με διάφορα όμορφα σχέδια, που δημιουργούν ωραία εμφάνιση στο τραπέζι όταν τα σερβίρουμε. Επειδή όμως ασφαλώς δεν πρόκειται να βάψουμε κατ΄αυτόν τον τρόπο πολλά αυγά γιατί θα χρειαστεί πολύς χρόνος, γι΄αυτό τα βάζουμε για στολίδι ανάμεσα στα υπόλοιπα κόκκινα αυγά για ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα.
Από το βιβλίο: Κωνστ. Μάρκου, (τ. αρχιμαγείρου των βασιλικών ανακτόρων), Η Νεωτάτη Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική, Αθήνα 1966.
 
Γρήγορο φαγητό   Αυγά