Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Επιδόρπια - Γλυκά
Μελομακάρονα από την Ελλάδα
Η παλιά καλή συνταγή με την αλισίβα εξασφαλίζει τριφτή ζύμη. Αν δεν έχετε αλισίβα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1½ κ.κ. μπέικιν πάουντερ. Στην περίπτωση αυτή αφαιρείτε και την αμμωνία που μπαίνει ως υλικό, μόνο όταν μπαίνει και η αλισίβα.
Υλικά
για 30 - 40 κομμάτια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι αλισίβα (σταχτόνερο*)
1½ κ.κ. σκόνη σόδα
1½ κ.κ. αμμωνία
1 κ.σ. κοφτή σκόνη γαρύφαλλο
ξύσμα και χυμός ενός πορτοκαλιού
185 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 kgr αλεύρι μαλακό
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα
κανέλλα σκόνη για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:
900 γραμμ. ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
400 γραμμ. μέλι
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, την αλισίβα, τη σόδα, την αμμωνία, τη σκόνη γαρύφαλλου, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο λίγο το αλεύρι. Συνεχίζουμε να πλάθουμε τα υλικά ώσπου να γίνουν μια ζύμη μαλακή, η οποία να μην κολλάει στα δάχτυλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον. Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 30 λεπτά και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ και πλατύ σχήμα. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.

Συγχρόνως ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό για 10-12 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο σιρόπι το μέλι, αφήνοντάς το να διαλυθεί. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα, τα γυρίζουμε μία φορά, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και την κανέλλα.
 
* Για την αλισίβα (σταχτόνερο) θα βάλετε 3 κ.σ. στάχτη μέσα σε 1½ φλιτζάνι νερό. Βράζετε το σταχτόνερο ώσπου να μείνει περίπου ένα φλιτζάνι. Το αφήνετε να σταθεί και να καθήσει στον πάτο και το σουρώνετε σε σουρωτήρι ντυμένο με ένα τουλπάνι.
 
Επιδόρπια - Γλυκά