Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Επιδόρπια - Γλυκά
Sachertorte
Η διάσημη ζάχερτορτε πήρε το όνομά της από τον ζαχαροπλάστη Franz Sacher, ο οποίος την πρωτοέφτιαξε για τον πρίγκιπα Μέτερνιχ. Για πολλά χρόνια υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ των Βιεννέζων για το αν η μαρμελάδα μπαίνει επάνω ή μέσα στο γλυκό. Ακόμη και σήμερα αποτελεί θέμα συζήτησης για πολλούς, αλλά αυτό που δεν αμφισβητείται από κανέναν είναι ότι η ζάχερτορτε αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Βιέννης.
Υλικά
για 6-8 άτομα
 
Για τη βάση:
150 γραμμ. αγελαδινό βούτυρο
100 γραμμ. ζάχαρη
80 ml κρόκο αυγού (από 4 αυγά μεσαίου μεγέθους)
200 γραμμ. σοκολάτα, λιωμένη σε μπεν μαρί (στους 30-35οC)
80 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml ασπράδι αυγού (από 3 αυγά μεσαίου μεγέθους), χτυπημένα σε μαρέγκα
μαρμελάδα βερίκοκο
 
Για το γλάσο:
100 γραμμ. κουβερτούρα, 52-55% κακάο
20 γραμμ. αγελαδινό βούτυρο
150 ml νερό
90 γραμμ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Για τη βάση: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους και τη χλιαρή σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 10 λεπτά. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. πάνω σε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου και το τυλίγουμε γύρω του, φτιάχνοντας έτσι έναν πάτο. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
 
Για το γλάσο: Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, τη βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε έως τους 102οC (χρήσιμο εδώ είναι ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, σε καταστήματα με είδη κουζίνας). Προσθέτουμε το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας, ανακατεύουμε και βράζουμε για 3-4 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
 
Συναρμολόγηση: Κόβουμε τη βάση οριζόντια σε 2 ισόπαχους δίσκους. Απλώνουμε στον έναν δίσκο μαρμελάδα, βάζουμε επάνω τον δεύτερο δίσκο και αλείφουμε όλο το γλυκό με μαρμελάδα. Το βάζουμε επάνω σε μια σήτα γλασαρίσματος (σε καταστήματα με είδη κουζίνας) και καλύπτουμε με το γλάσο. Αφήνουμε για αρκετές ώρες, εκτός ψυγείου, για να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
 
Επιδόρπια - Γλυκά