Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Επιδόρπια - Γλυκά
Galette des rois
Η γκαλέτ ντε ρουά (πίτα του βασιλιά) είναι γαλλικό γλυκό, με μακραίωνη παράδοση, που συνδέεται με τη γιορτή των Φώτων και καταναλώνεται τις ημέρες κοντά στα Θεοφάνια. Μοιάζει με γλυκό καρβέλι και «στέφεται» πάντοτε με μια χάρτινη κορόνα. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιος βρει στο κομμάτι του το κουκί, που έβαζαν παλιότερα μέσα στην πίτα (ή το μικρό ομοίωμα της Παναγίας που βάζουν σήμερα), στέφεται με την κορόνα και γίνεται ο βασιλιάς της ημέρας. Στο σπίτι όπου κέρδισε, ο τυχερός προσφέρει την πίτα την επόμενη χρονιά.
Υλικά
για 8 άτομα
500 γραμμ. σφολιάτα
1 κρόκος αυγού, για επάλειψη
 
Για τη γέμιση:
40 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη (όχι soft), σε θερμοκρασία δωματίου
50 γραμμ. ζάχαρη
κρόκος από 1 αυγό μεσαίου μεγέθους
20 ml ρούμι
50 γραμμ. αμύγδαλο αναποφλοίωτο, σε σκόνη
20 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τον κρόκο, το ρούμι, την αμυγδαλόσκονη και το αλεύρι και συνεχίζουμε έως ότου αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
 
Συναρμολόγηση: Κόβουμε τη σφολιάτα σε δύο δίσκους διαμέτρου 24 εκ. και απλώνουμε στον έναν τη γέμιση, αφήνοντας 1-2 εκ. περιθώριο γύρω γύρω. Αλείφουμε με ένα πινέλο το κενό που έχουμε αφήσει με τον κρόκο και σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο. Πιέζουμε περιμετρικά τις άκρες από τα δύο φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι γραμμές, από το κέντρο προς τα έξω, σε σχήμα βεντάλιας. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
 
Tip
• Για πιο γυαλιστερή γιορτινή εμφάνιση, μπορούμε να αλείψουμε την πίτα με μαρμελάδα βερίκοκο ή με ένα ζεστό ουδέτερο ζελέ (σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής).
 
Επιδόρπια - Γλυκά