Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Επιδόρπια - Γλυκά
Plum cake
Κλασικό χριστουγεννιάτικο βρετανικό κέικ, το πλαμ κέικ (κέικ με αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα αρχικά, όπως φαίνεται από το όνομά του, αλλά διάφορα φρούτα στη συνέχεια) αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά των Εγγλέζων, που σερβίρεται και με το παροιμιώδες τσάι το πρωί και το απόγευμα.
Υλικά
για 10 άτομα
350 ml αυγού (7 αυγά μεσαίου μεγέθους)
400 γραμμ. ζάχαρη
400 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο (όχι καμένο)
40 ml γάλα
250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμ. λευκό αμύγδαλο, σε σκόνη
150 γραμμ. κεράσια γλασέ, ψιλοκομμένα
150 γραμμ. πορτοκάλια γλασέ, ψιλοκομμένα
150 γραμμ. σταφίδες ξανθές
150 γραμμ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Σταματάμε το χτύπημα και, ανακατεύοντας απαλά με πλαστική κουτάλα, ρίχνουμε το βούτυρο, το γάλα, το αλεύρι σιγά σιγά, την αμυγδαλόσκονη και στο τέλος τα φρούτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο στους 170οC για 40 λεπτά και στους 160οC για περίπου 30 λεπτά ακόμη (ή περισσότερο αν χρειαστεί –ελέγχουμε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι: αν βγει καθαρό, το κέικ μας είναι έτοιμο). Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
 
Tips
• Μπορούμε να το διακοσμήσουμε με φρούτα γλασέ.
• Για καλύτερη εμφάνιση, βάζουμε τη βουτυρωμένη φόρμα (προτού την αλευρώσουμε) στην κατάψυξη έως ότου παγώσει, την αλευρώνουμε και την τινάζουμε καλά.
 
Επιδόρπια - Γλυκά