Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Κρέας
Αγριογούρουνο με ξερά σύκα
Σε μαρινάδα από γλυκό λιαστό κρασί
Υλικά
για 8 άτομα
2 κιλά αγριογούρουνο, καλά καθαρισμένο, κομμένο σε μερίδες
40 ξερά σύκα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
4 φύλλα φασκόμηλο, φρέσκο ή ξερό
5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Για τη μαρινάδα:
1 μπουκάλι γλυκό λιαστό κρασί
2 φλιτζ. μπράντι
4 κρεμμύδια, χονδροκομμένα
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 κλωναράκια σέλινο
2 φύλλα δάφνη
1 κ.σ. κόκκους πιπέρι
5 κόκκους μπαχάρι
Εκτέλεση
Προετοιμασία και μαρινάρισμα: Κόβουμε τα κοτσανάκια από τα σύκα και τα μουλιάζουμε στο κρασί όλη τη νύχτα. Σουρώνουμε το κρασί, το κρατάμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ το κρασί, το μπράντι, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, τη δάφνη, το πιπέρι, το μπαχάρι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το αγριογούρουνο σε μεγάλο μπολ, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και το αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες. Αφαιρούμε και στραγγίζουμε το κρέας κρατώντας στην άκρη όλη τη μαρινάδα.
 
Μαγείρεμα: Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με τη μαρινάδα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το φασκόμηλο και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Βγάζουμε το αγριογούρουνο από την κατσαρόλα και το κρατάμε ζεστό στον φούρνο. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα σύκα και βράζουμε τη σάλτσα ώσπου να πήξει, περίπου 20 λεπτά ακόμη. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.
 
Tips
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιαστό κρασί Σιάτιστας. Εχει άρωμα και οξύτητα που ισορροπεί τη λιπαρότητα του αγριογούρουνου. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε όποιο άλλο γλυκό κρασί θέλετε.
• Μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή με χοιρινό.
• Συνοδέψτε το αγριογούρουνο με ένα νόστιμο βουτυράτο πιλάφι με ανάλατα άσπρα αμύγδαλα.
 
Κατάλογος Συνταγών   Κρέας