Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Γλυκά
Λουκουμάδες με βερίκοκα
Υλικά
Κουρκούτι:
120 γρ. αλεύρι
2 ασπράδια και 1 κρόκο αυγού
λίγο αλάτι
30 γρ. βούτυρο
1 ποτηράκι νερό

Γέμιση:
2 βερίκοκα για κάθε άτομο
ζάχαρη
λεμόνι
ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Κοσκινίζετε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι, να πέφτει σ’ ένα βαθύ δοχείο όπου έχετε βάλει τον κρόκο του αυγού. Προσθέστε το βούτυρο λιωμένο και το νερό να είναι χλιαρό. Δουλέψτε τα όλα μαζί να γίνουν μια ομοιογενής μάζα. Πρέπει να τη δουλέψετε, αλήθεια, πολύ καλά, να μην υπάρχει ο παραμικρός σβόλος.

Αφήστε το κουρκούτι να κρυώσει εντελώς (είχατε βάλει το νερό ζεστό).
Κόβετε τα βερίκοκα (αφαιρείτε τα κουκούτσια), τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη, τα ραντίζετε με λίγο λεμόνι και τ’ αφήνετε να σταθούν μερικά λεπτά.

Στο μεταξύ χτυπήστε τ’ ασπράδια να γίνουν μαρέγκα σφιχτή, κι ανακατέψτε την την τελευταία στιγμή με το υπόλοιπο κουρκούτι.

Στραγγίξτε τα βερίκοκα. Τυλίξτε τώρα κάθε μισό βερίκοκο σε κουρκούτι και τηγανίστε τα σε φριτέζα ή βαθύ τηγάνι για 3’. Προσοχή. Το λάδι πρέπει να είναι πολύ ζεστό. Το κουρκούτι που χρησιμοποιήσατε φτιάχνει, όταν τηγανιστεί, ένα τραγανιστό κι ελαφρύ περίβλημα.

Βγάλτε τους λουκουμάδες μ’ ένα τρυπητό κουτάλι κι αφήστε τους να στραγγίξουν σ’ ένα χαρτί πασπαλισμένο με ζάχαρη. Σερβίρετέ τους σε μια πιατέλα που έχετε προηγουμένως ζεστάνει.
Πηγή: 1990, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ με 215 διεθνείς συνταγές και 365 δίστιχα ή τετράστιχα ελληνικών τραγουδιών, επιμέλεια Λένα Σαββίδη, Ερμής, 1988.
 
Κατάλογος Συνταγών   Γλυκά