Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Σάλτσες
Μουστάρδα με verjuice και λευκό κρασί
Στύψαμε σταφύλια εποχής για να δώσουμε μοναδικό άρωμα και φίνα γεύση φρέσκου σταφυλιού στη σπιτική μας μουστάρδα, που συνοδεύει ψητά κρεατικά και κοτόπουλα.
Υλικά
για 1 φλιτζάνι
30 γραμμ. μαύρα ή καφέ σποράκια μουστάρδας
75 γραμμ. κίτρινα σποράκια μουστάρδας
⅓ φλιτζ. ξίδι από λευκό κρασί
⅓ φλιτζ. λευκό κρασί (ασύρτικο ή σαρντονέ)
¼ φλιτζ. μέλι
1 φλιτζ. χυμό από σταφύλια
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα σποράκια μουστάρδας σε γυάλινο μπολ με το κρασί και το ξίδι για 8-10 ώρες. Περνάμε τα σταφύλια από τον αποχυμωτή (ή το μπλέντερ) και τα σουρώνουμε. Χτυπάμε στο γουδί τα μουσκεμένα σποράκια μουστάρδας μαζί με το μέλι, τους χυμούς λεμονιού και σταφυλιού, το αλάτι και το πιπέρι, ώσπου να γίνουν ένα λείο μείγμα. Βάζουμε σε αποστειρωμένη γυάλα, κλείνουμε και φυλάσσουμε στο ψυγείο ως και για 2 μήνες.
 
Το verjuice, ο «πράσινος χυμός», στον Μεσαίωνα άρτυζε φαγητά και σάλτσες αναδεικνύοντας τη γεύση τους, ώσπου τον αντικατέστησε το λεμόνι. Σήμερα ο χυμός αυτός κάνει ένα δυνατό comeback στις «ψαγμένες» κουζίνες πολλών εστιατορίων του κόσμου. Σαν έτοιμο υλικό σε συσκευασία, παραμένει πολύ δύσκολο να τον βρούμε στα ράφια των καταστημάτων. Μπορούμε όμως να τον φτιάξoυμε εύκολα στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ από άγouρα φρούτα όπως ξινόμηλα, μαγιάτικα κορόμηλα και κυρίως σταφύλια.
 
Κατάλογος Συνταγών   Σάλτσες