Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Ψωμί
Σταφιδόψωμο
Φτιάξτε τα απ' το βράδυ για να έχουν τα παιδάκια σας την άλλη μέρα σπιτικό κολατσιό στο σχολείο.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
½ φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια κανέλλα
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
2 κούπες σταφίδες μαύρες (Κορινθιακές)
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τα 5 πρώτα υλικά, τα στερεά δηλαδή και τα ανακατώνουμε καλά. Προσθέτουμε και όλα τα υγρά και αρχίζουμε το ζύμωμα. Φυσικά μπορούμε να τα βάλουμε και στο ζυμωτήριο και η ζωή μας να γίνει πιο εύκολη... Όταν το ζυμάρι είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε και τις σταφίδες.
 
Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη, την αφήνουμε σκεπασμένη με μια υγρή πετσέτα για περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
 
Έπειτα την πλάθουμε σε ότι σχήματα θέλουμε, τα βάζουμε σε ταψιά αραιά το ένα απ' το άλλο, τα σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες σε ζεστό μέρος και τα αφήνουμε να γίνουν, να φουσκώσουν δηλαδή για να είναι αφράτα. Αυτό παίρνει περίπου 1 με 1½ ώρα, ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου και τη μαγιά.
 
Όταν φτάσουν στο επιθυμητό φούσκωμα, τα αλείφουμε με λαδάκι, ή γάλα ή νερό ή ακόμα και κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αρχή δυνατά για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και τα αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν...
 
Αυτή η δοσολογία βγάζει περίπου 2 ταψιά σταφιδόψωμα, γύρω στα 16 κομμάτια. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο σκεπάστε τα με πετσέτες για να παραμείνουν μαλακά και να μην κάνουν σκληρή κόρα.
 
Μόλις κρυώσουν, μπορείτε να τα βάλετε ένα ένα σε σακουλάκια στην κατάψυξη, να τα βγάζετε το βράδυ και το πρωί να τους τα δίνετε για το σχολείο…
 
Κατάλογος Συνταγών   Ψωμί