Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Σούπες
Χαμούντ
(Αιγυπτιακό κοτόζουμο)
Ο ζωμός αυτός, που συχνά γίνεται σάλτσα για πιλάφι, σερβίρεται συχνά και ως σούπα. Βασικά πρόκειται για κοτόζουμο με σέλινο, που έχει δυνατό άρωμα σκόρδου και λεμονιού. Το κρέας του κοτόπουλου το τρώτε χωριστά, αυτό που σας χρειάζεται για το ζωμό είναι μια καρίνα κοτόπουλου, τα εντόσθια, ο λαιμός και οι ακριανές φτερούγες –και όσα κόκαλα κοτόπουλου έχετε. Μ’ αυτά θα φτιάξετε το ζωμό. Προσοχή όμως, η καρίνα θέλει βράσιμο την ίδια μέρα, όχι την επόμενη, για να δώσει νοστιμιά και άρωμα.
Υλικά
1 καρίνα κοτόπουλου και όσα κόκαλα και εντόσθια έχετε
4 κλωνιά σέλινο
4 νυχάκια σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
ζουμί 2 λεμονιών
120 γρ. ρύζι (να το ζυγίσετε άψητο)
Εκτέλεση
Βάζετε την καρίνα και όλα τα κοκάλα και τα εντόσθια του κοτόπουλου σ’ ένα μεγάλο κατσαρόλι. Προσθέστε το σέλινο κομμένο και το σκόρδο, επίσης κομμένο, και τα σκεπάζετε όλα με 2 λίτρα νερό, να βράσουν. Ξαφρίζετε μια δυο φορές, έπειτα βάζετε το ένα λεμόνι και το αλατοπίπερο και σιγοβράζετε για 1 ώρα.

Κατεβάζετε το κατσαρόλι απ’ τη φωτιά, αφαιρείτε όλα τα κόκαλα και αφήνετε ό,τι κομματάκι ψαχνό υπάρχει. Προσθέστε τώρα το ρύζι βρασμένο και όσο λεμόνι θέλετε.

Η σούπα αυτή πρέπει να είναι ξινούτσικη και να έχει άρωμα σκόρδου.
(από το: 1990 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ με 215 διεθνείς συνταγές και 365 δίστιχα ή τετράστιχα ελληνικών τραγουδιών, επιμέλεια Λένα Σαββίδη, Ερμής, 1988)
 
Κατάλογος Συνταγών   Σούπες