Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Ρύζι
Αρνάκι τας κεμπάπ
Αυτό το γεμάτο αρώματα και νοστιμιά φαγητό, ο Βασίλης Καλλίδης αναφέρει, πως το ανακάλυψε ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της «δικής μας» Σούλας Μπόζη, Πολίτικη κουζίνα, παράδοση αιώνων, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003, το οποίο αποτελεί αστείρευτη πηγή πληροφοριών και έμπνευσης.
http://www.homefood.gr/recipes/recipe.asp?id=1099&cat=1
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά, χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες, χρόνος αναμονής: 15 λεπτά, βαθμός δυσκολίας: μέτριος.
Υλικά
για 6 άτομα
2 κιλά αρνάκι (μπούτι), κομμένο σε μερίδες
2 κλωναράκια μαντζουράνας, ψιλοκομμένα, ή 1 κ.γ. ξερή
2 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού, τα φυλλαράκια, ή 1 κ.γ. ξερό
1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
3 ντομάτες ώριμες, σε κυβάκια
1 κ.γ. ζάχαρη
1 γερή πρέζα κανέλλα
1 πιπεριά κέρατο
1½ φλ. ρύζι για πιλάφι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε το αρνάκι από νεύρα, ίνες και περιττά λίπη με ένα κοφτερό μαχαίρι. Το πλένουμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
 
2. Μαρινάρουμε το αρνάκι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη μαντζουράνα, το θυμάρι, την πιπερίτσα τσίλι, το μισό ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά.
 
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι με το αρνάκι και τα υγρά της μαρινάδας σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το κρέας.
 
4. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και την κανέλλα. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
 
5. Μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα πήλινο γιουβέτσι που το χωράει ίσα ίσα. Βάζουμε μέσα στο πήλινο την πιπεριά κέρατο, ολόκληρη, και το ζουμάκι που έμεινε στον πάτο της κατσαρόλας.
 
6. Καλύπτουμε το φαγητό με ένα ταψί, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του πήλινου σκεύους.
 
7. Πιάνουμε καλά τα δύο σκεύη και με μία απότομη κίνηση τα γυρνάμε ανάποδα, κάνοντας το πήλινο «καπάκι» του ταψιού.
 
8. Ρίχνουμε γύρω από το πήλινο, μέσα στο ταψί, τρία ποτήρια ζεστό νερό. Βάζουμε το φαγητό στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 40 λεπτά.
 
9. Μόλις ψηθεί το κρέας, συμπληρώνουμε περίπου 3 ποτήρια ζεστό νερό στο ταψί και ρίχνουμε γύρω γύρω το ρύζι.
 
10. Συνεχίζουμε το ψήσιμο του φαγητού για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά και να φουσκώσει.
 
Tips

• Αν δεν σας τρελαίνει η ιδέα να φάτε αρνί, φτιάξτε το με κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες, κόκορα ή ποντίκι από μοσχαράκι.
• Παίξτε με τα μυρωδικά: Προσθέστε στη συνταγή λίγη καπνιστή πάπρικα, μπούκοβο ή μία γερή πρέζα μπαχάρι και, αν σας γοητεύουν οι μαροκινές νύχτες, ξεχάστε τη μαντζουράνα και το θυμάρι και προσθέστε στο κρέας μπόλικο τζίντζερ, ½ κ.γ. κουρκουμά και ½ ματσάκι φρεσκοκομμένο κόλιαντρο.
• Αφού αχνίσετε το κρέας με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο, σβήστε το με δύο σφηνάκια ούζο, που ταιριάζει ιδανικά με το θυμάρι και τη μαντζουράνα.
• Το κίτρινο ρύζι θα δώσει ένα σπυρωτό πιλάφι. Αν όμως βάλετε ρύζι νυχάκι, το ρύζι θα μελώσει και θα μοιάζει με ένα ελληνοπρεπές ρυζότο.
• Το ρύζι πολύ εμίσησαν, τα ζυμαρικά ουδείς: Αντικαταστήστε το ρύζι της συνταγής με 2½ φλιτζάνια χυλοπιτάκι ή ένα πακέτο σπαγγέτι σπασμένο σε μικρά κομμάτια.
• Όλη η μαγεία στο τας κεμπάπ είναι το ανάποδο μαγείρεμα με το αυτοσχέδιο πήλινο καπάκι. Αν όλη αυτή η διαδικασία όμως σας φαίνεται βουνό, μεταφέρετέ το σε ένα πυρίμαχο σκεύος, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το μαγείρεμα. Μόλις μαλακώσει το κρέας, προσθέστε το ρύζι και το νερό μέσα στο πυρίμαχο και συνεχίστε το μαγείρεμα.
• Όπως πάντα, η εύκολη λύση για τους τεμπέληδες που θέλουν να απολαύσουν την παραλία και η ιδέα να μαγειρεύουν μέσα σε μια κουζίνα δεν τους αρέσει καθόλου: Βάλτε όλα τα υλικά, εκτός από το ρυζάκι και το νερό, μέσα σε διπλή λαδόκολλα, κλείστε το πακέτο, βάλτε το σε ένα ταψάκι με λίγο νερό και ψήστε το για 3 ώρες στους 170οC. Μόλις γυρίσετε από την παραλία, στήστε ένα γρήγορο λευκό πιλάφι και το γεύμα σας είναι έτοιμο.
• Για τους λάτρεις της μαγειρικής, τολμήστε τη συνταγή μαγειρεύοντάς τη και σε γιουβέτσι, το οποίο κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Βάλτε μία κουταλιά ξινό πρόβειο γιαούρτι στο πλάι, και να δείτε που όλοι θα το λατρέψουν!
 
Κατάλογος Συνταγών   Ρύζι