Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Μαγειρευτά
Μουσακάς
Υλικά
2-3 μεγάλες πατάτες
3-4 μεγάλα κολοκυθάκια
4-5 μελιτζάνες φλάσκες
ελαιόλαδο
αλάτι
1 κιλό κιμά
ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο ή ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες
1 ποτήρι ντοματοχυμό
2 κουταλιές μαυροδάφνη ή άλλο κόκκινο κρασί
1 - 1 ½ κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για κιμά
(κανέλα, γαρύφαλο, μπαχάρι, κόκκινη γλυκιά πάπρικα, μαύρο πιπέρι και σκόνη σκόρδο)
λίγο ξύδι
1 πρέζα ζάχαρη
 
για τη μπεσαμέλ:
1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 ½ κουτί(απ' το γάλα) νερό
8-10 κουταλιές κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2-3 αυγά
2-3 κουταλιές βιτάμ
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη μυζήθρα τριμμένη
φρυγανιά τριμμένη ή τυρί για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στο νεροχύτη ή στο σουρωτήρι να μαραθούν και να στραγγίσουν μισή με μία ώρα. Ώσπου να στραγγίσουν, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε φέτες κι αυτές, τις ξεπλένουμε λίγο να μην κολλήσουν και τις τηγανίζουμε λίγες-λίγες σε καυτό ελαιόλαδο. Μέχρι να τηγανίσουμε τις πατάτες, θα έχουν στραγγίσει και τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα τηγανίζουμε στο ίδιο λάδι με τη σειρά. Πατάτες, Κολοκύθια, Μελιτζάνες. Τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες πριν τα τηγανίσουμε τα στύβουμε ελαφρά με τα χέρια μας. Όλα τα λαχανικά, μόλις τηγανιστούν, τα βάζουμε να κρυώσουν πάνω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να φύγουν τα πολλά λάδια...
 
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε δίπλα σε άλλο μάτι, τον κιμά. Τον βράζουμε καλά ώσπου να μείνει χωρίς ζουμιά. Και ξεκινάμε το στήσιμο του φαγητού.
Στον πάτο του ταψιού, στρώνουμε τις πατάτες. Μετά τα κολοκυθάκια. Μετά στρώνουμε τις μελιτζάνες. Και πάνω τους τον κιμά. Μία ακόμη στρώση μελιτζάνες.
Αφήνουμε για λίγο το ταψί στην άκρη και φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ ως εξής...
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, το νερό και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει, προσθέτουμε τα αυγά, το βιτάμ, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι η κρέμα να πήξει και να μη μυρίζει το αλεύρι. Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα. Περιχύνουμε το ταψί με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά ή τυρί.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 180-200 βαθμούς ανάλογα τη δύναμη του κάθε φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά με μία ώρα. Μόλις κρυώσει ελαφρά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
 
Κατάλογος Συνταγών   Μαγειρευτά