Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Vegetarian
Αμπελόφυλλα γεμιστά γιαλαντζί
Η συνταγή αυτή αφορά τα ανοιξιάτικα γεμιστά, τους μαγιάτικους πολίτικους ντολμάδες, με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το φρέσκο δυόσμο και τα αμπελόφυλλά. Τα χειμωνιάτικα γιαλαντζί ετοιμάζονται με αμπελόφυλλα της άλμης και κρεμμύδια, δίχως δυόσμο.
Υλικά
500 γραμμ. αμπελόφυλλα
500 γραμμ. ξερά κρεμμύδια και
500 γραμμ. φρέσκα κρεμμυδάκια όλα ψιλοκομμένα
1 ½ ποτ. ρύζι
2 ποτ. ελαιόλαδο
χυμό από 4 λεμόνια
2 ματσάκια άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
1 κουτ. γλυκ. αλάτι
ζάχαρη, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα, τα ρίχνουμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν. Κάνουμε σύβραση το κρεμμύδι μ’ ένα φλιτζάνι του καφέ νερό, σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες. Στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι με 1 ποτήρι λάδι. Όταν ροδίσει, προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένο, το χυμό από 1 λεμόνι, ζάχαρη και αλατοπίπερο και σβήνουμε τη φωτιά.

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα αμπελόφυλλα. Βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε με επιτηδειότητα, έτσι ώστε να έχουν όλα τα γεμιστά το ίδιο σχήμα. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, αφού καλύψουμε προηγουμένως τη βάση της 3-4 αμπελόφυλλα, και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο μεγάλο όσο το εμβαδόν της κατσαρόλας, για να μη διαλυθούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προσθέτουμε 1 ποτήρι λάδι, 1 ποτήρι νερό και το χυμό από 1 λεμόνι. Ψήνουμε τα γιαλαντζί, μέχρι να πάρουν 1-2 βράσεις σε κανονική φωτιά και ύστερα ελαττώνουμε την ένταση στο 1. Όταν ψηθούν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο και περιχύνουμε τα γεμιστά με το χυμό από 2 λεμόνια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σκεπασμένα μέσα στην κατσαρόλα και μετά τα τοποθετούμε σε πιατέλα γαρνιρισμένα με ροδέλες από λεμόνι.
Από τις συνταγές της Σούλας Μπόζη.
 
Κατάλογος Συνταγών   Vegetarian