Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Ψάρια-θαλασσινά
Φιλέτα σαρδέλας με ψωμί από προζύμι
Υλικά
για 4 μερίδες
1 κιλό σαρδέλες πολύ χοντρές, φιλεταρισμένες στη μέση και καθαρισμένες από τα λεπτά κόκαλα
1 ψωμί με προζύμι
αλάτι
λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
1. Τοποθετούμε τις φιλεταρισμένες σαρδέλες σε νερό με αρκετά παγάκια για να φύγει τελείως το αίμα. Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε τα φιλέτα σε πετσέτα.
 
2. Κόβουμε το ψωμί στη μέση, το καταψύχουμε και στη συνέχεια το κόβουμε σε λεπτές φέτες στη ζαμπονομηχανή ή με πριονωτό μαχαίρι.
 
3. Πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού τοποθετούμε ένα φιλέτο σαρδέλας με την πλευρά της πέτσας να ακουμπά στο ψωμί και κόβουμε το ψωμί που περισσεύει. Μπορούμε σε κάθε φέτα να τοποθετήσουμε, αν χωρούν, και 2-3 φιλέτα σαρδέλας, κόβοντας πάλι το ψωμί που περισσεύει.
 
4. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα τηγάνι τεφάλ, όχι πολύ μεγάλο, και τηγανίζουμε τις φέτες ψωμιού με τις σαρδέλες. Μόλις οι φέτες γίνουν τραγανές, αλατίζουμε τις σαρδέλες και γυρίζουμε τις φέτες ώστε να ψηθούν και οι σαρδέλες. Σβήνουμε με λίγες σταγόνες λεμονιού πάνω στο τηγάνι (όχι πάνω στα φιλέτα). Στο ίδιο τηγάνι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ψήσουμε όλες τις φέτες ψωμιού με τις σαρδέλες.
Από το βιβλίο: Λευτέρης Λαζάρου (με την Νταϊάνα Κόχυλα), Βαρούλκο, χρώματα, αρώματα και γεύσεις, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006
 
Κατάλογος Συνταγών   Ψάρια-θαλασσινά