Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Όσπρια
Παραδοσιακές φακές Εγκλουβής
Αν δεν έχετε φακή Εγκλουβής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά φακές Φαρσάλων που είναι επίσης ψιλόφλουδες, ψιλές και βραστερές.
Υλικά
500 γραμμ. φακές Εγκλουβής
5-6 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
1 κλωνάρι ρίγανης, άτριφτο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι χονδρό
νερό (παραδοσιακά με βρόχινο, στην πόλη με κάποιο εμφιαλωμένο από πηγή)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις φακές αφαιρώντας τα πετραδάκια. Τις πλένουμε και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις, ρίχνουμε λίγο κρύο νερό και τις σουρώνουμε. Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με λίγο κρύο νερό, ίσα που να τις σκεπάζει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις ανακατεύουμε μόνο με ξύλινη κουτάλα. Αφού πιουν το νερό, τις «γιαχνίζουμε» δηλαδή ρίχνουμε λάδι και χονδρό αλάτι, ενώ παράλληλα τις τρίβουμε με την κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Ρίχνουμε το λάδι λίγο λίγο, περιμένοντας να απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα προτού προσθέσουμε κι άλλη.«Γιαχνίζουμε» για 10-15 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά και έπειτα προσθέτουμε λίγο νερό (αναλόγως με το πόσο αραιές τις θέλουμε), τη ρίγανη και τις αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν. Όταν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, αφαιρούμε τη ρίγανη για να μην πικρίσει.
 
Οι Εγκλουβισάνοι συνοδεύουν τη φακή με ξερό κρεμμύδι, πράγμα σοφό, αφού οι μελέτες έχουν δείξει ότι το κρεμμύδι βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου της φακής από τον οργανισμό.
 
Κατάλογος Συνταγών   Όσπρια