Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Λαδερά
Μπάμιες γιαχνί
Υλικά
για 4 άτομα
1 κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
2 ξερά κρεμμύδια, μεγάλα, ψιλοκομμένα
3 ντομάτες, μεγάλες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 φλιτζ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 πιπεριά πράσινη κέρατο, ψιλοκομμένη
½πιπεριά καυτερή, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 φλιτζ. νερό, ζεστό
Εκτέλεση
Σε πλατιά κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, τις πιπεριές, τις ντομάτες και έπειτα από δύο-τρεις βράσεις προσθέτουμε τις μπάμιες και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Διαλύουμε τον πελτέ στο φλιτζάνι με το νερό, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει, κουνώντας κάθε τόσο την κατσαρόλα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Όταν η μπάμια τρυπιέται με πιρούνι στο σημείο του κοτσανιού, είναι έτοιμη.
 
Tips

• Οι κατεψυγμένες μπάμιες χρειάζονται περισσότερη ώρα για να βράσουν. Μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες, κομμένες κυδωνάτες. Στις φρέσκες μπάμιες βάζουμε τις πατάτες από την αρχή ενώ στις κατεψυγμένες μόλις σιγοβράσουν πρώτα οι μπάμιες ρίχνουμε έπειτα τις πατάτες.
• Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες, τις πλένουμε με νερό και ξίδι, τις στραγγίζουμε και τις καθαρίζουμε κόβοντας το κοτσάνι τους κυκλικά σε σχήμα κώνου. Μπορούμε να τις αφήσουμε στον ήλιο να στεγνώσουν, σκεπασμένες με τούλι για τις μύγες.
• Αν οι μπάμιες είναι κατεψυγμένες, τις ξεπλένουμε στη βρύση και τις σουρώνουμε, σε νερό και ξίδι (σε 1 κιλό νερό, ½ φλιτζ. ξίδι). Δεν χρειάζεται να έχουν ξεπαγώσει τελείως.
 
Κατάλογος Συνταγών   Λαδερά