Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Πίτες-τάρτες
Τυρόπιτα
Υλικά
για 12-15 κομμάτια
950 γραμμ. φέτα, θρυμματισμένη
1 φλιτζ. μυζήθρα, ξερή
5 αυγά
1 φλιτζ. γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι
½ κ. κ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο (προαιρετικά)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
6 χωριάτικα φύλλα για πίτες
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στις αντιστάσεις. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα τυριά. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα των τυριών μαζί με το γάλα ή το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Σε πυρίμαχο σκεύος 40x30 εκ. στρώνουμε 4 φύλλα στο ταψί, αλείφοντας το καθένα με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη γέμιση της τυρόπιτας ομοιόμορφα και βάζουμε από πάνω τα άλλα 2 φύλλα, αλειμμένα με ελαιόλαδο κατά τον ίδιο τρόπο. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και τη χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνουμε την τυρόπιτα για περίπου 45 λεπτά ή ώσπου να φουσκώσει και να ροδίσει. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο προτού την κόψουμε στα σημεία που τη χαράξαμε.
 
Παραλλαγές
• Για πιο αρωματική πίτα μπορείτε να προσθέσετε όποιο μυρωδικό σάς αρέσει (δυόσμος, βασιλικός, άνηθος κ.ά.)

• Μη χρησιμοποιείτε αέρα στο ψήσιμο της πίτας. Προτιμήστε τις αντιστάσεις και μάλιστα την τελευταία (κάτω) σχάρα. Θα ψηθούν τα κάτω φύλλα καλά και 10 λεπτά πριν από το τέλος ανεβάζετε τη σχάρα για να ροδίσει.

Για μία λιγότερο... παραδοσιακή τυρόπιτα μπορείτε να βάλετε 700 γραμμ. φέτα, θρυμματισμένη, 250 γραμμ. κασέρι, τριμμένο, και 1 φλιτζ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη.
 
Κατάλογος Συνταγών   Πίτες-τάρτες