Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Πίτες-τάρτες
Τυροπιτάκια με κασέρι και ντομάτα
Το καλοκαίρι, κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίναμε στο εξοχικό μας σπίτι στη Χαλκιδική. Στον δρόμο σταματούσαμε για ψώνια. Ντομάτες και καρπούζια από ’δώ, μπακαλική απ’ εκεί και απαραιτήτως ψωμί απ’ τη Νέα Τρίγλια. Πάντα παίρναμε το ψωμί που ’χε σχήμα πάπιας (με μία μαύρη σταφίδα για μάτι) και αφράτα ζεστά τυροπιτάκια, τα οποία δεν προλάβαιναν ποτέ να φτάσουν στο σπίτι! Έπειτα από χρόνια και αφού έφτιαξαν υπερσύγχρονο highway, εμείς πιάναμε πάντα τον παλιό δρόμο για να πάρουμε την πάπια και τα τυροπιτάκια. Ποτέ δεν έμαθα τη συνταγή τους, όμως αυτή που σας δίνω είναι εξίσου νόστιμη.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα, χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά
Υλικά
για 40 κομμάτια περίπου

για τη ζύμη:
1 αβγό
1 φλιτζ. σπορέλαιο
1 φλιτζ. φρέσκο γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.κ. αλάτι
1 κ.κ. ζάχαρη
3-4 φλιτζ. αλεύρι

για τη γέμιση:
500 γραμμ. κασέρι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
2 ντομάτες κομμένες σε φετάκια

για την επάλειψη:
1 κρόκο αβγού
6 κ.σ. νερό
λίγοι σπόροι αγριοκύμινου
Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Ζυμώνουμε στο μίξερ με τον γάντζο όλα τα υλικά της ζύμης, προσθέτοντας το αλεύρι λίγο λίγο. Δουλεύουμε ώσπου να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 μπαλάκια και με έναν πλάστη ανοίγουμε το καθένα σε χοντρό φύλλο, με διάμετρο περίπου ενός μεγάλου πιάτου. Κόβουμε το κάθε φύλλο με 4 μαχαιριές (όπως κόβουμε την πίτσα), ώστε να σχηματιστούν 8 κομμάτια.
 
Για τα κρουασανάκια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Στην άκρη του κάθε κομματιού ζύμης –στο φαρδύ μέρος– βάζουμε από λίγο κασέρι και μία φέτα ντομάτας. Ρολάρουμε και σχηματίζουμε μικρά κρουασάν. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί ελαφρώς λαδωμένο και αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε αραιώσει με το νερό. Πασπαλίζουμε με το αγριοκύμινο, αφήνουμε να φουσκώσουν 20 λεπτά και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
 
Tip
Αντί για αγριοκύμινο, δοκιμάστε σουσάμι λευκό ή μαύρο, παπαρουνόσπορο ή κάποιο άλλο αρωματικό που σας αρέσει η γεύση του.
 
Κατάλογος Συνταγών   Πίτες-τάρτες