Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Πρόσφατες Συνταγές   Γλυκά
Σησαμόπιτα
Υλικά
Για τη γέμιση:
1 κιλό σησάμι
250 γρ. καρυδόψιχα κοπανισμένη
κανέλλα τριμμένη
γαρύφαλλο τριμμένο
½ κούπα ζάχαρη
 
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 κομμάτι κανέλλα
3 καρφιά γαρύφαλλο
 
Για το φύλλο:
750 γρ. φύλλα κρούστας
Παρθένο Σησαμέλαιο (για το άλειμμα των φύλλων)
Εκτέλεση
Γέμιση:
Πλένουμε πολύ καλά το σησάμι, το αφήνουμε να στεγνώσει και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ξανθίσει. Προτού κρυώσει καλά το κοπανίζουμε για να σπάσει. Το βάζουμε σε μία λεκάνη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Βάση (Φύλλα): Λαδώνουμε ένα ταψί με σησαμέλαιο, στρώνουμε τρία φύλλα και καλύπτουμε με μία στρώση από την γέμισή μας. Βάζουμε στην συνέχεια ένα φύλλο, μία στρώση γέμιση, ξανά ένα φύλλο και μια στρώση γέμιση και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμισή μας. Από πάνω βάζουμε τρία φύλλα. Κόβουμε την πίτα μας με κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους, “καίμε” σησαμέλαιο σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε από μία κουταλιά πάνω σε κάθε ρόμβο. Ψήνουμε την πίτα μας σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, προσέχοντας να μη δέσει πολύ το σιρόπι μας. Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό, το ρίχνουμε
πάνω στη ζεστή ακόμη πίτα και την αφήνουμε να μουσκέψει.
Πηγή: Δημιουργώντας με Παρθένο Σησαμέλαιο Μακεδονικό Ταχίνι & Μακεδονικό Χαλβα, ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ Α.Β.Ε.Ε., (Τις συνταγές επιμελήθηκε ο σεφ Νίκος Κατσάνης).
 
Πρόσφατες Συνταγές   Γλυκά