Pant revolution
19.12.2008 
Πόσο επαναστατικό είναι σήμερα το παντελόνι; Εξαρτάται ποια το φοράει, θα απαντήσω. Αν το συνδυάζει η Χίλαρι Κλίντον με το σακάκι εξουσίας της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, τότε δεν υπάρχει ίχνος ανατροπής. Αν όμως είναι υπόθεση της γαλλικής περιπολίας του στυλ, τότε υπάρχει «θέμα». Οι νεαρές Γαλλίδες, οι οποίες έχουν ένα ένστικτο κάθε φορά στο καινούργιο, αγάπησαν το παντελόνι με τον χαμηλό, φαρδύ καβάλο και τα στενά μπατζάκια. Το έδειξε ο Νικολά Ζεσκιέρ τον περασμένο χειμώνα στη συλλογή του Balenciaga, το έχει υιοθετήσει και το ξαναβγάζει από σεζόν σε σεζόν η Ιζαμπέλ Μαράν, το παρουσίασε ο Ρικάρντο Τίσι σε δερμάτινη εκδοχή ως φετινό κομμάτι Givenchy και οι υπόλοιποι νέοι σχεδιαστές πειραματίζονται με τις παραλλαγές του.


 
Αυτό το παντελόνι δεν βγήκε από το ενδυματολογικό πουθενά. Πρόγονός του είναι το sarouel. Αυτή η ιδιόμορφη βράκα που φορούσαν οι μισθοφόροι του γαλλικού στρατού στις αποικίες της βόρειας Αφρικής. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η εικόνα του μόνο θλιβερές μνήμες προξενούσε. Η σύγχρονη γαλλική εμπροσθοφυλακή της μόδας το σκόρπισε στους δρόμους με άλλο σκοπό. Ο απόγονος του sarouel δεν σκορπίζει τρόμο και βία. Προξενεί βέβαια δέος, γιατί ανατρέπει το κλισέ του κομψού ρούχου που αδυνατίζει και αναδεικνύει κολακευτικά την περιφέρεια.

 
Μέχρι σήμερα, ο τεχνίτης της καλής κοπής, μα ήταν ράφτης, μα couturier, έπρεπε να δείξει την τέχνη του αφαιρώντας πόντους από τη σιλουέτα με τις πένσες του. Τώρα πια η αφαίρεση δεν αφορά τα cool κορίτσια που τριγυρίζουν με τον καβάλο του παντελονιού τους πεσμένο χαμηλά κι ένα σακάκι μπλέιζερ με σηκωμένα τα μανίκια. Αντί να σκέφτεσαι αν το ρούχο σού κάνει καλό derière, φοράς το παντελόνι που ναι μεν τονίζει την περιφέρεια, αλλά σου αφήνει μια ελευθερία στην κίνησή σου για να τοποθετείς το σώμα σου όπως θέλεις. Άλλωστε, υπάρχει ένα μυστικό σε αυτό το στυλ που το κάνει ελκυστικό: τα παπούτσια με τη σόλα πλατφόρμα και το τακούνι στιλέτο. Μάλιστα, αν έχετε τόλμη και ελευθερία πνεύματος, προσθέτετε και μαύρες ανδρικές κάλτσες να πέφτουν χαμηλά στον αστράγαλο και το μήνυμά σας γίνεται ξεκάθαρο: Κάτω Τα Κλισέ!
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Το χαμόγελο της ευτυχίας
› 
Shopping online
› 
Αναζητώντας την ασυνήθιστη ομορφιά
› 
Rue de Babylone
› 
Παπούτσια σαν έργα τέχνης
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers