Επενδύσεις σε ονόματα υψηλής αισθητικής απόδοσης
2.1.2009 
Καλωσορίζω τη νέα χρονιά και τις αλλαγές που θα φέρει στο lifestyle. Μετά από τόσες παγκόσμιες χρηματιστηριακές φούσκες και αποκαλύψεις σκανδάλων, είναι αναχρονιστικό να ασχολείσαι με μάρκες, λογότυπα και πανομοιότυπες συμπεριφορές. Η μόδα δεν μοιάζει με καμία σαχλή δίμετρη γκόμενα, όπως πάνε να την παρουσιάσουν οι μηντιάνθρωποι της εποχής. Δεν απευθύνεται σε μίζερες υπάρξεις, αλλά ούτε και σε απερίσκεπτες φιγούρες που ζουν στη γυάλα της καλοπέρασής τους. Η μόδα σκέφτεται τους ανθρώπους που την φοράνε, που την απολαμβάνουν και την απογειώνουν με το κέφι τους να κάνουν την ίδια μονότονη ημέρα να δείχνει διαφορετική. Τα άλλα γύρω από τη μόδα, οι διαφημίσεις, οι στημένες πόζες των πρωταγωνιστών της, τα επαναλαμβανόμενα τσιτάτα είναι μόνο «κύκλος εργασιών». Ναι χρειάζονται, για να υπάρχει το σύστημα. Αλλά πάνω από αυτό βρίσκονται εκείνοι που έχουν το ταλέντο να δημιουργήσουν και κάτι καινούργιο. Αυτοί είναι οι βασικοί παίχτες, με αυτούς να ασχολούμαστε και το δικό τους σκεπτικό να παρατηρούμε πώς αποτυπώνεται στα ρούχα τους.
 
 
Αυτή τη μακροσκελή εισαγωγή την κάνω για να εξηγήσω τους λόγους που λατρεύω τον Dries Van Noten.
 
 
Από τη δεκαετία του ’80, τότε που ο νεαρός απόφοιτος της Σχολής Μόδας της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αμβέρσας εμφανίστηκε μαζί με άλλους πέντε συμπατριώτες του, αφήνοντας δυνατές εντυπώσεις ως η ομάδα «Antwerp Six», ο Dries Van Noten αφήνει το αποτύπωμά του πάνω στο ντιζάιν της σύγχρονης μόδας.
 
 
Κι ενώ όλοι νόμιζαν ότι το Βέλγιο έχει ολοκληρώσει την πολιτιστική του προσφορά με τη φλαμανδική ζωγραφική, την παράδοση των κεντημένων λευκών ειδών, τη σχολή των δημιουργών κόμιξ και τη φιλοξενία των θεσμών της ευρωπαϊκής κοινότητας, ο Van Noten ανατρέπει με πολύ χρώμα και ιδιαίτερο ταλέντο στον σχεδιασμό prints τις συντηρητικές αυτές απόψεις.
 
 
Δεν έκρυψε ποτέ στις συλλογές του την αγάπη του για τον μακρινό κόσμο της Ανατολής. Με το υπόβαθρο του φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών μεταχειρίστηκε τους συνδυασμούς των χρωμάτων με τόλμη και γνώση. Από τις οικογενειακές του αναμνήσεις ανακάλεσε την ένταση των συναισθημάτων του συνδυάζοντας στιβαρά ανδρικά υφάσματα με ντελικάτα σιφόν, που προορίζονταν για τη δημιουργία φίνων κομματιών lingerie. Με το πέρασμα των σεζόν, οι συλλογές του Βέλγου εστέτ σχεδιαστή απέκτησαν ταυτότητα τόσο γνώριμη και αγαπητή, που τα ρούχα του θεωρούνται σήμερα «επένδυση» με υψηλή αισθητική αξία.
 
 
Ο Van Noten είναι ένας αφοσιωμένος εργάτης της δημιουργίας. Επιμένει να δείχνει μόνο δύο συλλογές, για να μην ξοδεύεται σε σχεδιαστικές φλυαρίες που βγαίνουν ανά τρίμηνο και εξαντλούν ανθρώπους και ιδέες.
 
 
  

H συλλογή του για τον χειμώνα, με την αυστηρά ίσια σιλουέτα των πολύχρωμων σιφόν και των συνδυασμών τους με γούνες, προκάλεσε αναστάτωση στους ειδικούς της μόδας. Η ιδέα της συλλογής του για τον χειμώνα 2009 έχει να κάνει με τον μοντέρνο τρόπο της δικής του σκέψης για το τι σημαίνει καλοντυμένη γυναίκα. Τα μακριά μήκη στις σιφόν πουκαμίσες-φορέματα, τα ασύμμετρα πλεκτά, οι γούνινοι φαρδείς γιακάδες από μαύρη αλεπού πάνω σε ζακέτες τριών τετάρτων από κόκκινο μπροκάρ ύφασμα, τα μαύρα μάλλινα παλτό με τον συνδυασμό της μαύρης αλεπούς και του μινκ ή του βραδινού μαύρου κοστουμιού με τα μανίκια στο σακάκι από μαύρη αλεπού, ήταν το δικό του μάθημα κομψότητας και χρωματικών αναλογιών. Ωστόσο, ο ίδιος έχει καλλιεργήσει σε μεγάλο βάθος την αίσθηση των διαφορετικών prints και το παιχνίδισμα που κάνουν οι διαφορετικές υφές στο μάτι είναι για εκείνον μία οικεία διαδικασία στην παραγωγή των εκκεντρικών –όσο και αλάνθαστων– συνδυασμών.
 

  
 
Στην ανοιξιάτικη συλλογή του συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Πάλι ένταση, πάλι συναίσθημα. Κι ας πρόκειται για ασπρόμαυρες ασκήσεις γεωμετρικών σχημάτων πάνω σε ρούχα, που δεν αγχώνουν τη σιλουέτα.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Το χαμόγελο της ευτυχίας
› 
Shopping online
› 
Αναζητώντας την ασυνήθιστη ομορφιά
› 
Rue de Babylone
› 
Παπούτσια σαν έργα τέχνης
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers