Κάτι ελληνικό ανασταίνει το glamour
22.5.2009 
Ο Roy Halston και οι μούσες του
Glamour με λίγα λόγια κι ένα ρούχο είναι ένα μακρύ έξωμο φόρεμα από ζέρσεϊ του Roy Halston την εποχή των ‘70s. Glamour με συναρπαστική συνέχεια είναι οι Halston τουαλέτες στο Studio 54. Halston 2009 είναι ο Marios Schwab στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ενός οίκου με DNA καταγραμμένο στον αισθησιασμό. Δεν γράφω άλλο υμνολόγιο για μακαρίτες σχεδιαστές, αλλά μοιράζομαι μαζί σας μια ευχάριστη είδηση για έναν νέο δημιουργό που κάτι άφησε στην ψυχή του η δική μας ελληνική κατάσταση.


Ο Marios Schwab είναι Έλληνας όσο και η μητέρα του και Αυστριακός όσο ο φιλέλληνας πατέρας του, που άφησε την κεντροευρωπαϊκή σταθερότητα για να ζήσει το ελληνικό όνειρο των ‘70s. Κατανοώ ότι, εκτός από την ελληνική του καταγωγή, ο Schwab (προφέρεται Σβαμπ) δεν θυμίζει τίποτα στον κόσμο. Είναι πολύ νέος, αλλά όχι ατάλαντος για να περάσει απαρατήρητος. Το βιογραφικό του ως σχεδιαστή μόδας έχει μόνο έξι προσωπικές συλλογές. Είναι όμως ξεκάθαρες για το τι σκέφτεται αυτό το δημιουργικό μυαλό.
 

«Με ενδιαφέρει η γυναίκα που έχει μια καλλιτεχνική προσέγγιση για τη μόδα, που βλέπει ένα ρούχο ως επένδυση, που ξεπερνάει το χρόνο και υπάρχει για καιρό», είχε πει στη συνέντευξή του στα Νέα, παραμονές του σόου του που παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Γκάζι, στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας. Ο Schwab δεν έχει ξεχάσει τις ελληνικές του ρίζες. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ακολούθησε το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, χάρη στο οποίο στα 15 του βρέθηκε στο Ζάλτσμπουργκ. Εκεί, παρακολούθησε μαθήματα σε μια σχολή μόδας που δίνει έμφαση στη χειροτεχνία και στις παραδοσιακές τεχνικές.

 
Marios Schwab - Καλοκαίρι '09 Marios Schwab  - Καλοκαίρι '09


Απέκτησε δύο εμμονές. Η μία έχει να κάνει με το σώμα, το πώς το ντύνουμε, το κρύβουμε, το αναδεικνύουμε με ένα κομμάτι ύφασμα. Η δεύτερη έχει σχέση με τις τεχνικές, τις κατασκευές, τα μαστορέματα, τη χειροτεχνία. Σε αυτά προσθέτει τις εντυπώσεις του από τα βιβλία που διαβάζει και τα χρησιμοποιεί στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τα υφάσματα που μπαίνουν στο ατελιέ του. Στη διάρκεια δημιουργίας μιας συλλογής υπάρχει ένας καλλιτέχνης με τον οποίο ο Schwab συνεργάζεται, ανταλλάσσει ιδέες και τεχνικές. Αυτή η σύνθεση αλλά και η τεχνολογική αναζήτηση είναι που οδήγησαν στην περυσινή χειμερινή του κολεξιόν με τις στρώσεις υφασμάτων σιφόν κομμένα με την τεχνική λέιζερ, σχηματίζοντας βαθύχρωμα ανθηρά μοτίβα, που θυμίζουν ταπετσαρίες τοίχου του άγγλου καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Γουίλιαμ Μόρις.


Στην καλοκαιρινή του συλλογή –που έγινε και το χαρτί εισόδου στον νεοϋορκέζικο οίκο Halston– έδειξε πώς ένα κομμάτι ύφασμα στερεώνεται στο σώμα με ένα κόσμημα. Η κεντρική ιδέα του Marios Schwab ήταν ο αρχαιοελληνικός χιτώνας δεμένος ποικιλοτρόπως με ένα σχοινί. Το ρόλο του σχοινιού έπαιξαν τα μινιμαλιστικά κοσμήματα της Ιλεάνας Μακρή. Η επόμενη συλλογή του, για τον ερχόμενο χειμώνα, ακολούθησε έναν άλλο δουλεμένο καλλιτεχνικά δρόμο. Οι Ελληνίδες που τον τίμησαν κι εμπιστεύτηκαν την άποψή του δεν είναι πολλές. Και δεν φταίει το γεγονός ότι ο Schwab ζει στο Λονδίνο. Έχει να κάνει με το μέτρο του ύφους του. Τίποτα κραυγαλέο, τίποτα επιδεικτικό. Μόνο κομμάτια ύφασμα που ζητάνε από την αφή και την όραση την προσεκτική παρατήρηση εκείνης που θα εκτιμήσει την απλότητα των γραμμών του. Στα ρούχα του Schwab υπάρχει κόψιμο και ντιζάιν. Και μια ήρεμη αυτοπεποίθηση που ο ίδιος δηλώνει ότι την αντλεί κατά καιρούς από τις αναμνήσεις του με φωτεινά καλοκαίρια στην πατρίδα.

 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Άρωμα ταλέντου
› 
Σημασία έχει το αστραφτερό ταξίδι
› 
Στυλ δεύτερης γενιάς
› 
Επάγγελμα μούσα
› 
Κάτω οι τάσεις, ζήτω «εμείς»!
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers