Καλή Ανάσταση
21.12.2010 
Προσέξτε τη γλώσσα, πώς ψεύδεται και παραχαράσσει. Τι μας μάθαιναν μικρούς, τι μαθαίνουμε κι εμείς τα παιδιά μας, όσοι έχουν τέλος πάντων; Ότι, λέει, τα Χριστούγεννα είναι σταθερή γιορτή, ενώ το Πάσχα κινητή. Α, ναι; Ποια γιορτή, τότε, για να έχουμε καλό ρώτημα, πέφτει φέτος Σαββατοκύριακο και πάνε περίπατο δύο αργίες; Το Πάσχα το κινητό – ή μήπως τα δήθεν «σταθερά» Χριστούγεννα;
 
Γλωσσική παραχάραξη πρώτου βαθμού. Διότι εμάς τους απλοί πολίτες η σταθερότητα δεν μας ενδιαφέρει ως προς την ημερομηνία, αλλά ως προς την αργία. Το Πάσχα είναι ως γνωστόν πάντα Κυριακή, άρα οι αργίες (εντάξει, όχι όλες για όλους) είναι πάντα Παρασκευή και Δευτέρα. Αληθινή Ανάσταση. Ενώ τα Χριστούγεννα πέφτουν πάντα 25 Δεκεμβρίου, αλλά τη μια είναι Πέμπτη, που είναι μέρα εξαιρετική, την άλλη Σάββατο κολασμένο, καθόσον αργία μηδέν. Τι να την κάνουμε τη Γέννηση, άμα πέφτει Σάββατο; Να στείλουμε λουλούδια στο Ιασώ;
 
Ξέρετε γιατί, φυσικά. Επειδή το Πάσχα είναι γιορτή ημών των Ανατολικών, ενώ τα Χριστούγεννα έρχονται από τη Δύση, από τον ανίκητο Ήλιο των Ρωμαίων παλιότερα, από την ακατανίκητη τρόικα σήμερα. Γι’ αυτό και ο μίστερ μπλου άις, που λέει η Πετρούλα, κανόνισε φέτος, που είναι η πρώτη σκληρή χρονιά, να πέφτουν Σάββατο, για να καταλάβουμε τι μας μέλλεται η μοίρα. Το 2011, που θα είναι ακόμη χειρότερο, θα μας δώσει μια ανάσα – πέφτουν Κυριακή, οπότε θα είναι αργία η Δευτέρα, βγαίνει ένα τριημεράκι να αναθερμανθεί και η επαρχιακή αγορά από όσους λίγους θα έχουν χρήματα να αναθερμάνουν ο,τιδήποτε.
 
Αλλά, ο βδελυρός Δανός, κοιτάξτε τι έχει στήσει με τη βοήθεια του ημερολογίου. Το 2012, εκεί που θα λέμε βγαίνουμε λιγάκι από την ύφεση, άντε να πάνε τα Χριστούγεννα από Κυριακή (το 2011) Δευτέρα να στήσουμε τετραήμερο, αυτά πέφτουν Τρίτη! Και ο Δανός θα είναι εκεί, θα καραδοκεί – και άμα δει κανέναν να πάει να εφαρμόσει τις παλιές συνήθειες με μία αδειούλα τη Δευτέρα -την παραμονή (24.12.2012)- θα φωνάξει «απ, αμετανόητος, νοσταλγός του παρελθόντος, κόψτε του τις αποδοχές ακόμη 12%».
 
Για να απολαύσουμε νομίμως και χωρίς παράτυπες άδειες ένα αξιοπρεπές τετραήμερο, θα πρέπει, θεού θέλοντος, να φτάσουμε το 2014 – τότε τα Χριστούγεννα πέφτουν Πέμπτη. Αλλά τότε ή θα έχει αναδιαρθρωθεί το χρέος ή θα έχουμε βγει από την ύφεση ή θα έχει βγει η ψυχή μας.
 
Καταλαβαίνετε, πάντως, γιατί λένε ότι μέχρι και το 2013 τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ο Ιησούς θα γεννιέται μέχρι τότε σε μέρες απολύτως ακατάλληλες για γερές αποδράσεις. Ευτυχώς, όμως, θα εξακολουθήσει να κηδεύεται Παρασκευή και να ανασταίνεται Σάββατο.
 
Κι εμείς, ό,τι κι αν λέει η Κομισιόν, θα εξακολουθήσουμε να τρώμε κοκορέτσι.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Ο γιατρός μισεί τα σφηνάκια
› 
Strictly verboten
› 
Ευγνώμονες με χρονοκαθυστέρηση
› 
Σύγχρονοι μύθοι
› 
Παγάκια Ανταρκτικής
© ΙΣΤΟΣ 2024
Δημήτρης Καστριώτης
Κατά τον ληξίαρχο, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Οι γονείς του, φιλότιμοι πλην κατ’ αποτέλεσμα άστοργοι, δεν τον προίκισαν αναλόγως, ώστε να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο οινόπνευμα, την αξία του οποίου φρόντισαν πάντως να του διδάξουν. Ένεκα η ανάγκη, εργάζεται ως δημοσιογράφος εφημερίδων και δικηγόρος από εικοσιπενταετίας. Αναπόφευκτα, πίνει λιγότερο απ’ όσο θα ήθελε.
« Bloggers