Αβγά και χρυσές πορδές
16.4.2009 - 7:42:23 AM 




Το εργαστήρι-κοτέτσι του Φαμπερζέ




Στο τσαρικό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη είχαν βρεί ένα εντελώς ξεχωριστό τρόπο να βάφουν τ'αβγά. Σε καμιά περίπτωση δε μοιάζει μ'εκείνον που ξέρουν οι μανάδες μας. Θάλεγα ότι μοιάζει κάπως μ'αυτόν τον απαξιωτικό και ζωηρά αμφισβητούμενο: βάφονταν με (χρυσές) πορδές!

Και να πως έχει η ιστορία: ο τελευταίος τσάρος είχε μεγάλη αδυναμία στη μάνα του, που -αντίθετα απ'τις δικές μας-  δε συνήθιζε να βάφει τ'αβγά τού Πάσχα. Έτσι ανέθετε στη χρυσότοκο όρνιθα του παλατιού-το διάσημο κοσμηματοπώλη Φαμπερζέ και το σχεδιαστή του Πέρκιν-να καλύψει αυτό το κενό που αποδείκνυε την αυτοκράτειρα τεμπέλα και αχαΐρευτη. Κατά μία διαβολική σύμπτωση ο ίδιος τελευταίος τσάρος απέκτησε μιά γυναίκα που τού ήταν το ίδιο ανεπρόκοπη σα τη πεθερά της και μάνα του. Έτσι έπρεπε να καλύπτει και τής γυναίκας του το πρόβλημα. Άντε πάλι στο κοτέτσι τού παλατιού, άντε πάλι ο Φαμπερζέ και ο Πέρκιν. Τό ιδιο όμως ακαμάτρες με τη μάνα τους και τη γιαγιά τους αποδείχτηκαν και οι θυγατέρες τού τσάρου. Φυσικά η διέξοδος η γνωστή: το κοτέτσι Φαμπερζέ.

Ο σχεδιαστής τών αυγών τού Φαμπερζέ Πέρκιν

Κάποια στιγμή τόφερε η ιστορία και ο τσάρος και όλη η ακαμάτρα οικογένεια του να βρεθούν σ'ενα λάκο δολοφονημένοι απο κάποιους ανόητους και στενομυαλους μπολσεβίκους. Αυτό είχε σα συνέπεια-πολλά χρόνια αργότερα βέβαια-να έρθει ο καιρός που όλη η οικογένεια τών ανθρώπων που δεν ήξεραν καν να βάφουν τ'αβγά τού Πάσχα, ν'αγιοποιηθεί(ω ναι, έγινε κι αυτό στη σημερινή,σύγχρονη Ρωσία!) και κοντά σάυτό να αποκτήσουν την αίγλη τού άγιου δισκοπότηρου τα προϊόντα αυτά τού κοτεσιού ενός χρυσοχόου. Αστρονομικά ποσά κατατίθενται για την απόκτησή τους είτε απο τούς νεόπλουτους Ρώσους ολιγάρχες, είτε απο αμερικανούς κυνηγούς τού αυτοκρατορικού ονείρου που ποτέ δεν έζησε η Αμερική είτε τέλος απο τούς τελευταίους εναπομείναντες ανα το κόσμο μονάρχες, σα κειμήλια μιάς δυναστείας που με τον ένα ή άλλο τρόπο τούς είναι συγγενική.

Αν υπάρχει ένα γούστο ανυπόφορο αυτό είναι το αυτοκρατορικό. Και αυτό γιατί για να επιβληθεί και να κυριαρχήσει χρειάζεται υλικά με υψηλή χρηματιστηριακή αξία-χρυσό, πλατίνα, διαμάντια και άλλες πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες-και μοιάζει να θέλει να εντυπωσιάσει τα μάτια του κόσμου με μιά λάμψη που επί της ουσίας δεν είναι διαφορετική απο τα μπιχλιμπίδια με τα οποία μάγεψε ο Κολόμβος τούς ιθαγενείς. Βέβαια ο Κολόμβος στο χρυσάφι στόχευε με την απάτη του αλλά στη πραγματικότητα ο Κολόμβος ήταν ο Φαμπερζέ (άντε κι ο Περκιν) και ό,τι παρήγαγε το ενεθυλάκωσε μιά άλλη ακαμάτρα βασιλοπούλα: η Ισαβέλλα!

Τα αβγά Φαμπερζέ είναι προϊόντα μιάς πανάκριβα φτηνής ματαιότητας, ενός υψηλά χαμηλού αυτοκρατορικού γούστου, είναι η πεμπτουσία τού κιτς στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

 







 
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Αβγά και χρυσές πορδές
› 
Η ζωή των ερειπίων
› 
Ένας ήρωας με αερόστατο
› 
Το όνομα του προστάτη των Τεχνών
› 
Απολογίες αγάπης
© ΙΣΤΟΣ 2024
Εικονολογάς
«Γεννημένος στο –μακρινό πια– 1958, ασχολούμαι με το να παράγω, να καταναλώνω, να διαβάζω και εσχάτως να γράφω για εικόνες».
« Bloggers