Φύκια και μεταξωτές κορδέλλες(Α' μέρος)
26.7.2009 - 11:52:55 PM 
Στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα κανένας δε θα σκέφτονταν να πάρει τη κάμερα του στην ακροθαλασσιά να φωτογραφίσει τα κοριτσόπουλα-τα τολμηρά κοριτσόπουλα εννοείται- που δοκίμαζαν τα πρώτα μαγιώ και άνοιγαν με τη τόλμη τους εκείνη, τη κουλτούρα και τη λατρεία της καλοκαιρινής παραλίας.Στα μέσα του δέκατου αιώνα η φωτογραφική κάμερα έμοιαζε ακόμα με-αλλά και ήταν - στημένο πάνω σε καβαλέττο καμβά.Ο φακός βρισκονταν σταθερά στα μάτια ακόμα του ζωγράφου και οι λήψεις γίνονταν με τη βοήθεια των πινέλων. Έτσι κατέβαινε στις παραλίες της Τρουβιλ και της Χάβρης ο Eugene Boudin,ο ζωγράφος των μέσων του 19ου αιώνα,που όσο κανένας επηρέασε την εξέλιξη της Γαλλικής ζωγραφικής προς τον ιμπρεσσιονισμό και τη  συνακόλουθη λατρεία της ζωγραφικής στο ύπαιθρο.

 

Γέννημα θρέμμα της Τρουβίλ ο Μπουντέν απο μικρός είχε γίνει μάρτυρας εξαιρετικά θεαματικών εικόνων. Η γενέτειρα του έγινε το θέατρο των πρώτων εξορμήσεων τής αυτοκρατορικής οικογένειας της Γαλλίας προς τη θάλασσα. Είχε μετατραπεί στο πρώτο παραθαλάσσιο κοσμικό θέρετρο της Γαλλίας,αφού εκεί είχε ρίξει την εύνοια της η γυναίκα του Ναπολέοντα του Γ',η περιώνυμη αυτοκράτειρα Ευγενία,μιά αστική εκδοχή της  Μαρίας Αντουανέττας. Ένας φωτεινός, πολύχρωμος, φασαριόζικος και πανηγυριώτικος θίασος(έτσι όπως πάντα καταλήγει να είναι οτιδήποτε πλησιάζει τη θάλασσα) αποτελούμενος απο την αυτοκράτειρα την ίδια, τις κυρίες επι των τιμών που τη συνόδευαν, το ΄πολυπρόσωπο υπηρετικό προσωπικό, τίς άμαξες, τα άλογα, τις σκηνές που στήνονταν ,τα αυτοσχέδια μαγειρεία αλλά και απο κοντά οι λογής περίεργοι, οι πλανόδιοι μεταπράτες που μυρίζονταν δουλειά: αυτός είναι ο κόσμος που κυρίως εικογράφισε ο Μπουντέν. Κάθε καλοκαίρι στέναζαν οι παραλίες της γενέτειρας του Μπουντέν απ'τις βαθειές ανάσες τής αυτοκρατόρισσας,που- αλίμονο- δεν ήταν πιά ερωτικές.

 
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Η σφαγή τών νηπίων
› 
Seydou Keyta (A' μέρος)
› 
Ο κινητήρας τών αισθήσεων
› 
Αβγά και χρυσές πορδές
› 
Το κακό οικόπεδο κάνει τον καλό αρχιτέκτονα
© ΙΣΤΟΣ 2024
Εικονολογάς
«Γεννημένος στο –μακρινό πια– 1958, ασχολούμαι με το να παράγω, να καταναλώνω, να διαβάζω και εσχάτως να γράφω για εικόνες».
« Bloggers