Αυτοκριτική και άλλα άγρια θηρία
12.9.2008 - 2:44:21 PM 
Δεν με χάλασε η πρωθυπουργική παραίνεση προς τους υπουργούς του να κάνουμε και καμιά αυτοκριτική. Βέβαια παρέλειψε το βασικό: η αυτοκριτική γίνεται στο πλαίσιο μιάς ευρύτερης κριτικής, αλλοιώς καταντάει αυτομαστίγωμα προς διαγραφήν.Η αυτοκριτική δυναμώνει τα κριτικά επιχειρήματα, επειδή ο αναγνώστης της καταλαβαίνει πόσων κοκκόρων γνώση περιέχει το μυαλό του κριτικού.Αλλά αυτά δεν μνημονεύτηκαν, ίσως επειδή το ακροατήριο νόμιζε ότι κατέχει καλά την κριτική διαδικασία. Ισως γιά άλλους λόγους που δεν θέλω να αναφέρω.


Ωστόσο η είδηση με οδήγησε σε κάτι χρήσιμο. Μιά και ασκώ ένα κερατένιο επάγγελμα( κατά γενικη ομολογία του σιναφιού) και όχι ένα αξιόπιστο λειτούργημα(ναι! Αυτή η σπόντα σημαίνει ότι όποιος λόγιος θεωρεί ότι ασκεί λειτούργημα δεν θεωρείται λόγιος από τη ταπεινότητά μου) είπα να βοηθήσω τους υπουργούς στην νέα εντολή που έλαβαν.Να πως μπορεί πλέον να διαμορφωθεί το τεμπλάτον ενός σημειώματος προς συνάδελφο ή ανώτερο:

«Φίλε(ή πρόεδρε, ή Μεγάλε, ή δικέ μου)ομολογώ ότι πολλές φορές σκέφτηκα να σε στολίσω με ένα σωρό άλλες προσφωνήσεις, ελάχιστα κολακευτικές. Ωστόσο, γιά να κάνω την αυτοκριτική μου, ήμουν άδικος απέναντί σου, πράγμα που δεν μπορώ να πώ γιά τον δείνα(ή τον άλλον, ή την παράλλη, ή ξέρεις ποιόν).Ήρθε στο γραφείο μου κύριος (ή η κυρία) Τάδε και μου είπε ότι γνωρίζεις το θέμα(ή την υπόθεση ή το ζήτημα, ή το οικόπεδο).Γιά να κάνω την αυτοκριτική μου, δεν τον (ή δεν την) πίστεψα, αφού καλώς γνωρίζω ότι η τελευταία φορά που σε συνέλαβα να γνωρίζεις θέμα(ή υπόθεση ή ζήτημα ή οικόπεδο) ήταν από την εποχή που έλαμπε στα γήπεδα ο Βαμβακούλας.Ωστόσο αυτός (ή αυτή) επέμενε.Γιά να κάνω την αυτοκριτική μου, του (ή της) είπα μερικά ετοιματζίδικα του στύλ «θα το δώ», «έχετε δίκιο», «θα επιληφθώ». Αλλά η αυτοκριτική ,ασυγκράτητη θεά μέσα μου, με αναγκάζει να σου στείλω αυτό το ενημερωτικό σημείωμα, ομολογώντας ότι δεν θα χρεωθώ τις δικές σου υποχρεώσεις. Λάβε λοιπόν φίλε(ή πρόεδρε η Μεγάλε, ή δικέ μου) τα μέτρα σου, ή στείλε τον κύριο(ή την κυρία) σε κάποιον άλλον.Τα λέμε»

Συνταγή γράφω, μη την παίρνετε τοις μετρητοίς. Κι άν αύριο μεθαύριο κυκλοφορήσει κανένα παρόμοιο δείγμα στον τύπο και στα Μέσα, ως παράδειγμα εργώδους διαπλοκής, να έχετε πάντα δίπλα σας την Αυτοκριτική.Είναι καλύτερη από την συντήρηση πανθήρων ,ανακόντας,κόμπρας και καρέτας καρέτας, ως αμυντικών φυσικών μηχανισμών.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Παγωνιέρα
› 
Το λαϊκό τσατσά
› 
Ως διανοούμενος, άς περιφρονήσω κάποιον...
› 
Ο γεροντισμός, τελευταίο στάδιο της πολιτικής ζωής
› 
Η αλλαγή των φώτων
© ΙΣΤΟΣ 2024
Πάνος Θεοδωρίδης
Ο Πάνος Θεοδωρίδης (1948-2016) είναι συγγραφέας.
« Bloggers