Τα αετώματα
19.9.2008 - 5:55:00 PM 
Θα έχετε προσέξει πολλά κτίρια που διαθέτουν πλέον αετώματα. Δηλαδή, τα μέτωπά τους κορυφώνονται σε μία τριγωνική απόληξη,ενίοτε και με τονισμό του τριγώνου: μιά μπορντούρα δέκα, δεκαπέντε εκατοστών υπογραμμίζει με έμφαση την πρόθεση του αρχιτέκτονα.
Τα αετώματα αυτά ,συχνά, δεν έχουν δεσπόζουσα κυριαρχία στην όψη του κτίσματος.Τα βλέπουμε σε σε παράταξη, ακόμη κι άν πρόκειται γιά μιά σειρά ανοιγμάτων ενός εμπορικού κέντρου.Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους, δεν θυμίζουν (άπαγε!) μορφές της αρχαιότητας, μήτε (δις άπαγε!) μορφές της λεγόμενης νεοκλασικής αρχιτεκτονικής,δηλαδή ενός φυτευτού θαύματος της μορφοκρατικής περιόδου, που επειδή συνέπιπτε η όψη τους με την γέννηση του νέου ελληνικού κράτους,θεωρήθηκαν ένα είδος φιλελληνικού δώρου της τότε παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Είναι σάμπως απότομα,με κάπως ανοίκειες αναλογίες.Το ισοσκελές τρίγωνο που βλέπει ο θεατής, είναι όντως ισοσκελές, αλλά οι λοξές πλευρές ανηφορίζουν υπό γωνία τριάντα μοιρών. Κλίσεις τριάντα μοιρών δεν ήταν πολύ συνηθισμένες, είτε στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, είτε ακόμη και στην νεοκλασική.Κι έτσι, τα αετώματα αυτά, δημιουργούν μιά μορφή αναστάτωσης στο οπτικό μας νεύρο. Κάτι μας φταίει σ΄αυτά, απροσδιόριστο.
Στην Μεσόγειο, γιά να μη γενικεύουμε αναιτίως, οι κλίσεις στις στέγες ,από την αρχαιότητα, είναι κάτω από εικοσιπέντε μοίρες.Καθώς δεν είμαστε μαθημένοι σε τυφώνες, κυκλώνες ,ανεμοστρόβιλους,και άλλα, ανεβαστικά των στεγών προς τους ουρανούς, αλλά σπανίζουν και οι χιονοστιβάδες και οι μουσώνες( κατεβαστικά των στεγών προς το έδαφος) η εμπειρία και η συμπεριφορά των καλύψεων κατέληξε σε αυτήν την κλίση. Οχι πιά.
Ο λόγος δεν βρίσκεται στην αλλαγή του κλίματος και σε φαινόμενα θερμοκηπίου. Οφείλεται στα σχεδιαστικά εργαλεία των αρχιτεκτόνων.Καθώς τα περισσότερα τρίγωνα σχεδίασης έχουν σταθερές γωνίες 60-30, και καθώς το autoCad (το υπεράκτιο εργαλείο σχεδίασης) έχει προεπιλεγμένες γωνίες σε στρογγυλεμένα νούμερα, οι αρχιτέκτονες σαφώς βαρυούνται να βρίσκουν 22,5 μοίρες με το μοιρογνωμόνιο ή να προσαρμόζουν τις έτοιμες ρυθμίσεις.
Το αποτέλεσμα, θρίαμβος των καθαρών λύσεων, βρίσκεται πλέον στις γειτονιές μας.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Παγωνιέρα
› 
Το λαϊκό τσατσά
› 
Ως διανοούμενος, άς περιφρονήσω κάποιον...
› 
Ο γεροντισμός, τελευταίο στάδιο της πολιτικής ζωής
› 
Η αλλαγή των φώτων
© ΙΣΤΟΣ 2024
Πάνος Θεοδωρίδης
Ο Πάνος Θεοδωρίδης (1948-2016) είναι συγγραφέας.
« Bloggers