Αλλαγή εποχής, φροντίδα για τα χαλιά και τις φλοκάτες
2.5.2008 - 5:30:00 PM 
Η αλλαγή της εποχής προϋποθέτει τη φροντίδα μας για τα χαλιά –χειροποίητα και μηχανοποίητα–, τις μοκέτες και τα πατάκια που ζέσταναν και διακόσμησαν όλο το χειμώνα το σπίτι μας. Αυτή η προετοιμασία θα μας διευκολύνει είτε όταν λόγω εποχής τα σηκώσουμε για να τα αποθηκεύσουμε είτε στην περίπτωση που τα αφήσουμε στρωμένα όλο το καλοκαίρι.
 
 
Γενικά
 
Θα δώσω εδώ μια πολύ πρακτική συμβουλή στις νέες νοικοκυρές που φτιάχνουν τώρα το σπιτικό τους. Αντί να αγοράσουν μεγάλα χαλιά για να καλύψουν τους χώρους τους, θα ήταν προτιμότερο να κάνουν μια όμορφη αισθητικά σύνθεση μικρών κομματιών. Αυτό, εκτός του ότι θα δώσει ένα πολύ προσωπικό στυλ στο χώρο, θα τις διευκολύνει αργότερα να σηκώνουν και να καθαρίζουν τα χαλιά με μεγάλη άνεση.
 
Επίσης, κάτι που ισχύει μόνο για τα χειροποίητα χαλιά είναι ότι χρειάζονται αέρα και φως (όχι όμως ήλιο), για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και το καλοκαίρι. Το μαλλί είναι υλικό μονωτικό, γι’ αυτό και στις ζεστές χώρες τα χαλιά παραμένουν στρωμένα όλες τις εποχές του χρόνου.
 
Για τον καθαρισμό και το φρεσκάρισμα των χαλιών υπάρχουν δυο τρεις παμπάλαιες οδηγίες που ισχύουν και σήμερα.
 
 
Φρεσκάρισμα
 
Το φρεσκάρισμα γίνεται με ένα διάλυμα (ένα μέρος ξίδι και τρία μέρη νερό), αφού το χαλί σκουπιστεί ελαφρά με την ηλεκτρική σκούπα πίσω-μπρος. Χρησιμοποιούμε πάντα μαλακή βούρτσα για το πέρασμα του διαλύματος και δουλεύουμε πάνω στο χαλί ακλουθώντας πάντα τη φορά του πέλους και της ύφανσής του. Απλώνουμε το χαλί πάντα σε ανήλιαγο μέρος και το αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς.
 
 
Τρόποι για βαθύ καθάρισμα
 
1) Με διάλυμα απλής σπιτικής αμμωνίας σε νερό. Η αναλογία είναι: δύο κουταλιές σούπας αμμωνία σε ένα φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό.
2) Με άσπρο ξίδι. Η αναλογία είναι: ένα φλιτζάνι τσαγιού άσπρο ξίδι σε δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό.
3) Με ελαφρύ απορρυπαντικό. Ετοιμάζουμε μια ελαφριά σαπουνάδα με κρύο νερό και ένα απαλό υγρό σαπούνι και προσθέτουμε λίγο άσπρο ξίδι, το οποίο εξασφαλίζει στο χαλί τη χρωματική σταθερότητα και τη γυαλάδα.
 
 
Πλύσιμο
 
Σκουπίζουμε το χαλί μπρος πίσω με την ηλεκτρική σκούπα. Με μαλακιά βούρτσα ή σφουγγάρι και με απαλές κινήσεις στην κατεύθυνση της ύφανσης πλένουμε, χωρίς να τρίβουμε, το σώμα και τα κρόσσια του χαλιού. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε σαπούνι, πρέπει υποχρεωτικά να ξεπλύνουμε με άφθονο νερό. Στεγνώνουμε πολύ καλά το χαλί σε σκιερό μέρος κρεμώντας το από την ανάποδη μεριά του. Αυτός ο τρόπος πλυσίματος δεν ενδείκνυται για τα χειροποίητα χαλιά. Είναι προτιμότερο να τα δίνουμε κάθε 3-5 χρόνια να μας τα πλένουν στα εξειδικευμένα πλυντήρια χαλιών, που υπάρχουν παντού.
 
 
Αποθήκευση
 
Στην περίπτωση που μετά το στέγνωμα του χαλιού θελήσουμε να το αποθηκεύσουμε, το τυλίγουμε σε βαμβακερό πανί (ιδανικά είναι τα παλιά σεντόνια που δεν χρησιμοποιούμε) και το αποθηκεύουμε –κατά προτίμηση όρθιο– σε στεγνό, καλά αεριζόμενο και δροσερό χώρο. Μπορούμε να το ψεκάσουμε με ελαφρύ σκοροκτόνο αν το αποθηκεύσουμε για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου. Αλλιώς, μπορούμε να το προφυλάξουμε με ηπιότερους τρόπους, όπως σακουλάκια με ξύσματα κέδρου, ξηρού γαρίφαλου και λεβάντας.
 
 
Φλοκάτες
 
Για να κλείσουμε το κεφάλαιο «χαλιά», θα ήθελα να πω σε όλους τους φίλους και τις φίλες ότι οι φλοκάτες είναι ένα στρωσίδι με ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω της παχιάς της ύφανσης και του μεγάλου πέλους.
 
Εάν λοιπόν έχετε συνθετικές φλοκάτες, ακολουθήστε τον τρόπο πλυσίματος των μηχανοποίητων χαλιών, δηλαδή: ελαφρύ χλιαρό σαπουνόνερο, συνήθως μέσα στην μπανιέρα του σπιτιού ή σε μια πολύ μεγάλη λεκάνη, και εξαιρετικά καλό ξέβγαλμα με κρύο νερό. Στο τελευταίο ξέπλυμα μην ξεχάσετε την προσθήκη άσπρου ξιδιού για να μαλακώσει και να λάμψει η ύφανσή τους. Το στέγνωμά τους γίνεται πάντα σε σκιερό μέρος, η δε φύλαξη τους στο σπίτι  είναι όμοια με αυτή των χαλιών.
 
Εάν τώρα έχετε κληρονομήσει από κάποια γιαγιά μια ολόμαλλη φλοκάτη, πράγμα σπάνιο να βρεθεί στο εμπόριο, θα συμβούλευα τα εξής: ο μοναδικός τρόπος καθαρισμού της είναι η νεροτριβή ή αλλιώς ντριστέλα. Μην προσπαθήσετε να την καθαρίσετε μόνες σας γιατί κινδυνεύετε να την καταστρέψετε ανεπανόρθωτα. Παλιά, τις φλοκάτες και τα υφαντά κιλίμια τα έπλεναν στις παραδοσιακές νεροτριβές. Σήμερα, όλα τα σύγχρονα καταστήματα καθαρισμού χαλιών διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα γι’ αυτή τη δουλειά.
 
Είναι γεγονός ότι ο καθαρισμός των χαλιών είναι από τις πιο βαριές και  κοπιαστικές δουλειές του σπιτιού. Γι’ αυτό θα σας συμβούλευα να κάνετε αυτό που έκαναν οι παλιές νοικοκυρές. Να μην αρχίζετε ποτέ τις δουλειές σας με άδειο στομάχι. Επίσης, ένας χυμός φρούτου της αρεσκείας σας στο ενδιάμεσο διάστημα θα σας δώσει κουράγιο μαζί με τις βιταμίνες και τα υγρά, που είναι απαραίτητα την ώρα που κοπιάζετε. Και τέλος, μην ξεχνάτε ότι η σωματική εργασία, εκτός του ότι βοηθά στο κάψιμο των περιττών θερμίδων, βοηθά σε κάτι που είναι καλό για τη σωστή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, αποστασιοποιεί το μυαλό απ’ οτιδήποτε το απασχολεί και το καθαρίζει από τα άγχη και τις εμμονές του.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Ζάχαρη
› 
Η πρώτη φωτιά (Β' μέρος)
› 
Βόλτα στην αγορά
› 
Τα Αλατισμένα/4
› 
Τι τρώγαμε μικροί
© ΙΣΤΟΣ 2024
Φαραώνα
Η Νατάσσα Φωκιανίδου ζει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τη μικροϋφαντική.
« Bloggers