Ανθ' ημών, Πατέρας
9.9.2010 - 10:35:20 PM 


Ώσπερ ου βασιλεύς, αλλ’ υποκριτής,
μεταμφιέννυται χλαμύδα φαιάν αντί της τραγικής εκείνης,
και διαλαθών υπεχώρησεν.


Πλούταρχος, Βίος Δημητρίου


Έληξε άδοξα και αδόκητα, μετά από πενήντα επτά ανεπανάληπτες ημέρες, η μεγαλειώδης προεδρία του Συντρόφου Νίκου Κωνσταντόπουλου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

(Ο μόνος που θυμάμαι να εθήτευσε λιγότερο σε προεδρία ΠΑΕ ήταν ο Γιώργος Κιντής που παραιτήθηκε μετά από τριάντα πέντε ημέρες ως πρόεδρος της ΑΕΚ.)

«Ευχαριστούμε τον κύριο Κωνσταντόπουλο για την κάλυψη της προεδρίας» ήταν η μόνη μνεία της ΠΑΕ στο όνομά του, στην ανακοίνωση που τον έστειλε αμετάκλητα στις υποσημειώσεις της Ιστορίας και μάλιστα με αστερίσκο δίπλα στο όνομά του: Νίκος Κωνσταντόπουλος*

«Κάλυψη». Αυτή η λέξη πρέπει να πόνεσε πολύ τον αγνό οραματιστή από την Ηλεία, που από τότε που κλώτσαγε ξυπόλητος ένα τόπι στα χωράφια και σκάγανε οι φτέρνες του, ένα σκοπό είχε στη ζωή του: να γίνει υπάλληλος του Βαρδινογιάννη, ώστε να μπορεί να συνομιλεί ως ίσος με τον Κούγια και ως ανώτερος με τον Σισέ. (Για τον Καραγκούνη, επιφυλάσσομαι.)


Όχι ότι το εγνώριζε από τότες. Ο Βαρδινογιαννισμός και οι παραφυάδες αυτού δεν είχαν απλώσει τα γαμψά τους νύχια στα ηρωικά Κρέστενα. Έτσι ο κυρ Νίκος ταλαιπωρήθηκε επί μακράν σειράν ετών (1989-2010) με την Αριστερά (ως βουλευτής και πρόεδρος του Συνασπισμού) και την Πρόοδο (ως δικηγόρος του Αλαφούζου και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων) πριν διακρίνει το ανέσπερον φως που καταύγαζε ένα τριφύλλι και γύρω από αυτό τη φράση ΕΝ ΤΟΥΤΩι ΝΙΚΑ. 

Έτσι λοιπόν, ο άνθρωπος που θα γινόταν πρόεδρος, έγινε.  

Αλλά όχι οποιοσδήποτε πρόεδρος.

Έγινε τσάτσος

Εξήγησις: ο κυρ Νίκος είχε ήδη διατελέσει πρόεδρος κόμματος (και το 1989 Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, βεβαίως-βεβαίως). Παλαιότερα (1963-1965) είχε διατελέσει και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών (Δ.Ε.Σ.Π.Α.) Αλλά αυτός, ή κύκλοι προσκείμενοι στον Νίκο Κωνσταντόπουλο (δηλαδή ο ίδιος), διοχέτευαν κάθε τόσο στα ΜΜΕ την πληροφορία ότι το όνομά του αναφέρεται μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Ουδείς επείσθη. Και, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ουδέποτε επροτάθη από ουδένα. Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ήγουν
Τσάτσος, εκ του Κωνσταντίνου Τσάτσου που διετέλεσε Πρόεδρος), και συμβιβάστηκε μοιραία με την Προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός (ήγουν τσάτσος, εκ του προαναφερθέντος Κωνσταντίνου που έδωσε το επώνυμό του σε επιτηδείους υποτελείς του συστήματος).


* τσάτσος του Βαρδινογιάννη
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Η Πηνελόπη Δέλτα κι εγώ
› 
Άθενς μπάι νάιτ
› 
Οι δημοσκοπήσεις δεν βάζουν γκολ
› 
Μ***κία χωρίς σύνορα
› 
Ο μπακαλιάρος φιλούσε υπέροχα.
© ΙΣΤΟΣ 2024
Γιάννης Βαρβάκης
Γεννήθηκε ως Ιωάννης Λεοντίδης στα Ψαρά γύρω στα 1745. Πέθανε στη Ζάκυνθο στα 1825. Έκτοτε, επιστρέφει όποτε το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει.
« Bloggers