Συνταγές Copy/Paste... ή το Έπος της Λαγάνας
2.3.2009 - 12:05:42 AM 
Αναζητώντας συνταγή για να κάνω σπιτική λαγάνα, είδα ότι η βιβλιοθήκη μου (που την είχα περί πολλού) δεν βοηθούσε ιδιαίτερα. Οπότε προσέφυγα στο web, σαν άνθρωπος του σήμερα που είμαι. 

Εμβήκα εις το Google.gr. Ζήτησα αποτελέσματα μόνον στα ελληνικά. Και ανεζήτησα τις λέξεις συνταγή και λαγάνα

Σε κλάσματα δευτερολέπτου, ο Γκούγκλης μου είχε αραδιάσει 41.400 σελίδες. Κι εδώ αρχίζει η πραγματική αναζήτηση. Ποιον εμπιστεύεσαι; Ποιον ακολουθείς;

Ας δούμε τα αποτελέσματα με τη σειρά.

1. www.sintagespareas.gr. Εδώ ο χυλός μένει για 12 ώρες, ενώ οι λαγάνες ψήνονται στους 20 θαθμούς και διατηρούνται για 3 μήνες στην κατάψυξη. (Τουλάχιστον παραδέχονται ότι τη συνταγή την πήραν από το site της Βέφας.)

2. xortosyntages.blogspot.com. Εδώ ο χυλός δεν μένει λεπτό, η θερμοκρασία είναι "μέτριος φούρνος" και δεν διατηρούνται. Το πάχος της άψητης λαγάνας, λέει, πρέπει να είναι 1-2 χιλιοστά...

3. www.greekmasa.gr. ἱδια συνταγή με την Νο.1, χωρίς μνεία της Βέφας.

4. www.noikokyra.gr. Ο χυλός δεν μένει λεπτό, οι βαθμοί 180, οι λαγάνες δεν διατηρούνται.

5. www.hungry.gr. Ο χυλός μένει 15 λεπτἀ, οι βαθμοί είναι 230 και οι λαγάνες δεν διατηρούνται. (Τουλάχιστον παραδέχονται ότι η συνταγή είναι της Νταϊάνας Κοχυλά [sic], οπότε προχωρούμε πάραυτα στην επόμενη δίχως τύψεις). 

6. www.matia.gr. Ο χυλός δεν μένει λεπτό, οι βαθμοί είναι 200 και οι λαγάνες δεν διατηρούνται.

7. www.sheblogs.eu. Ο χυλός μένει 45 λεπτά, οι βαθμοί είναι άδηλοι και η διατήρηση άγνωστη.

8. noiazomai.tripod.com.Η συνταγή είναι δήθεν σχολική, από έναν άνθρωπο που δεν νοιάζεται καθόλου αν τα παιδιά μάθουν λάθος πράγματα. 

9. www.ipiros.gr. Εδώ έχουμε δύο παραδοσιακές συνταγές. Στην πρώτη ο χυλός μένει 12 ώρες και οι βαθμοί είναι 200. Η δεύτερη είναι η ίδια με την 5.

10. www.cooking.gr. Απερίγραπτη συνταγή. Δείγμα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C. Διαλύετε εκεί την μαγιά και αφήνετε μισή ώρα να "αφρίσει". Next...

11. woman.pathfinder.gr. Ο χυλός μένει 10 λεπτά, και οι λαγάνες... δεν ψήνονται! Μα το Θεό...

12. www.xazofamily.gr. Ίδια με την Νο. 1.

13. www.vefashouse.gr.Το πρότυπο της Νο.1.

14. www.nostimotato.com. Συνταγή για λαγάνα με μαραθόσπορο και ντομάτα. Μας περάσανε για τουρίστες. Νext!

15. www.2search.gr. Επικίνδυνη συνταγή, γραμμένη ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ. Δείγμα: ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΑΔΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΨΙ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΧΗΜΑ ΛΑΓΑΝΑΣ. Uh-oh.

16. www.lovecooking.gr. Παραλλαγή της Νο.1 με φωτογραφία όπου στη λαγάνα είναι γραμμένο Καλή Σαρακοστή σα να επρόκειτο για Χριστόψωμο... 

17.www.radicio.com. Παραλλαγή της Νο.5.

18. alicecafe.gr. Πρωτότυπη συνταγή, με μέλι και γλυκάνισο. Απορώ γιατί δεν είχε και κέτσαπ και καρύδια...

19. jodimop.wordpress.com. Βιάστηκα να χλευάσω την προηγούμενη. Αυτή είναι, λέει, Αρωματική "λαγάνα" με λιαστές ντομάτες και ελιά...

20. olastakarvouna.blogspot.com. Πρωτότυπη συνταγή από τον Δημήτρη Ρουσουνέλο. Καλή. Άντε επιτέλους!

Μου πήρε καμιά ώρα ψάξιμο, αλλά μετά από 19 γκέλες την βρήκα και την έκανα. Τώρα ξέρω ότι το web είναι πηγμένο από 2-3 αδιάφορες συνταγές για λαγάνα με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές, κι ότι αν θέλεις να βρεις κάτι αληθινά πρωτότυπο και συνάμα παραδοσιακό πρέπει να περάσεις ώρες ψάχνοντας, ή να ανοίξεις κανένα βιβλίο... αυτό βεβαίως σε περίπτωση που δεν διαθέτεις γιαγιά. 

Ως προς τη συνταγή του Ρουσουνέλου, κατάλαβα ότι έχω άλλη άποψη για το σουσάμι (ο σεφ είναι λίγο ασαφής ως προς τις σχετικές οδηγίες), αλλά τουλάχιστον έχω μια βάση όπου θα πατήσω για να πάρω φόρα και να φτιάξω τη δικιά μου.

Έχω άλλες 39 μέρες μπροστά μου. Κι αν εσείς έχετε άλλην άποψη, και (κυρίως) δοκιμασμένη συνταγή, με χαρά να την δοκιμάσω κι αυτήν. Γιατί στο site που συνεργάζομαι δεν βρηκα τίποτα σε λαγάνα...
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Τζούλια 2 Μαύροι
› 
Γιατί θα μας πάρουν με τις πέτρες
› 
Όταν η Τζούλια ήταν μελαχρινή
› 
Το σουτιέν της Ιουλίτας
› 
Υποεκτιμά τη νοημοσύνη μας
© ΙΣΤΟΣ 2024
Γιάννης Βαρβάκης
Γεννήθηκε ως Ιωάννης Λεοντίδης στα Ψαρά γύρω στα 1745. Πέθανε στη Ζάκυνθο στα 1825. Έκτοτε, επιστρέφει όποτε το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει.
« Bloggers