Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Γεύσεις και πολιτισμός
Η ιστορία γεύσης κάθε τόπου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού του. Η διατροφική και γευστική παράδοση μεταφράζεται στην πράξη, δηλαδή γίνεται αντιληπτή, μέσα από τις συνταγές, μια προφορική παράδοση που μεταφέρεται από τους γηραιότερους στους νεότερους της οικογένειας. Τα υλικά των συνταγών συχνά παραπέμπουν στον γεωγραφικό χώρο, στο κλίμα, στις εποχές του έτους. Υπάρχουν τοπικές συνταγές που διαμορφώθηκαν από τα τοπικά προϊόντα τα οποία συνήθως ήταν περιορισμένα. Από την άλλη, είναι οι αστικές συνταγές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την πληθώρα των προϊόντων που κατακλύζουν τις αγορές των πρωτευουσών ή των μεγάλων αστικών κέντρων.
 
Κάθε εποχή η γη μάς δίνει άλλα λαχανικά και φρούτα. Η θάλασσα άλλα ψάρια. Προτιμούμε πάντα τα εποχιακά προϊόντα, τα οποία ωριμάζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι νοστιμότερα και άφθονα. Τώρα το Μάη προτείνω να μαγειρέψουμε μια επιμελημένη συνταγή, το «γεμιστό κοτόπουλο» με εποχιακά λαχανικά, όπως μελιτζάνες, μπάμιες, κολοκυθάκια και πιπεριές.
 
 
Κοτόπουλο γεμιστό
1 μέτριο κοτόπουλο
1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε μικρά τετράγωνα
250 γρ. μπάμιες
2 κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά τετράγωνα
2 μεγάλες ντομάτες (1 ντομάτα την κόβουμε σε μικρά κυβάκια)
1 πιπεριά κέρατο κομμένη σε ροδέλες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
 
Πλένουμε το κοτόπουλο, το ανοίγουμε από τη ράχη, βγάζουμε το κόκαλο του στέρνου και το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά. Σοτάρουμε στο λάδι πρώτα τη μελιτζάνα, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και την πιπεριά. Προσθέτουμε τις μπάμιες και την ψιλοκομμένη ντομάτα, ανακατεύουμε τα λαχανικά και γεμίζουμε το κοτόπουλο. Ράβουμε τη ράχη ή πιάνουμε με οδοντογλυφίδες και τοποθετούμε το κοτόπουλο με τη ράχη προς τα κάτω στη γάστρα. Κόβουμε σε ροδέλες τη δεύτερη ντομάτα και σκεπάζουμε την επιφάνεια του κοτόπουλου. Το ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C, περίπου για 40 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και το αφήνουμε άλλα 20 λεπτά ώσπου να ροδίσει.
 
 
Πίνακας μπαχαρικών και μυρωδικών καθημερινής χρήσης
 
Βασιλικός: τον χρησιμοποιούμε σε σάλτσες, κρέατα και ψάρια
Γλυκάνισος: σε ψωμί, τσουρέκι, βασιλόπιτα, κουλουράκια, κέικ
Δαφνόφυλλα: σε ψάρι, κρέατα, σούπες
Σπόροι σέλινου: σε σαλάτες και τουρσιά
Κανέλα: σε γλυκά-γαλακτερά, μαγειρευτά, πουλερικά, κρέατα, σάλτσες, ποτά
Κόλιαντρο: σε γλυκά, τουρσιά, κρέατα, κεφτέδες, ψάρι
Κύμινο: σε σούπες, κεφτέδες, όσπρια
Γαρίφαλο: σε κρέατα, ψάρι, γλυκά, ποτά
Μάραθος: σε ψωμί, ελιές, τουρσιά, ψάρια, σούπες
Άνηθος: σε γεμιστά, λαδερά, ομελέτες, σαλάτες, τουρσιά, κρέατα, ψάρια
Πιπερόριζα: σε μαγειρευτά, κρέατα, τουρσιά, γλυκά
Μοσχοκάρυδο: σε κρέατα, μπεσαμέλ
Σπόροι μουστάρδας: σε τουρσιά, κρέατα
Πάπρικα: σε σούπες, όσπρια, σάλτσες, κεφτέδες
Ρίγανη: σε σχάρες κρέατος, κεφτέδες, σαλάτες, ελιές, φακές
Δεντρολίβανο: σε ελιές, τουρσιά, ψάρι, κρέατα, ρεβίθια
Σουσάμι: σε ψωμί, χαλβά, πίτες, κουλούρια, κοτόπουλο
Κουκουνάρια: σε γέμιση, σαλάτες, σκορδαλιά πολίτικη, σιμιγδαλένιο χαλβά
Μαστίχα: σε γλυκά κουταλιού, ποτά, τσουρέκι, βασιλόπιτα, σάλτσα ψαριού
Δυόσμος: σε σαλάτες, γεμιστά, κρέατα, ψάρια, σούπες
Θυμάρι: σε κρέατα, κυνήγι, ψάρι, ελιές
Κρόκος: σε ρύζι, κρέας, κυνήγι, ζελέ
Βανίλια: σε τα γλυκά κουταλιού, κέικ, κουλούρια
Θρούμπα: σε ελιές, σάλτσες, ξίδια
 
 
Μικρές συμβουλές για το σπίτι
 
Το Μάιο, τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, πρέπει να βιαστούμε να προλάβουμε κάποιες ρουτινιάρικες εργασίες πριν πλακώσουν οι ζέστες, έστω κι αν δεν μας κάνει πολύ κέφι.
 
Πρέπει να σηκώσουμε τα χαλιά. Τα καλά χειροποίητα χαλιά μπορούμε να τα στείλουμε για να καθαριστούν και να μας τα φέρουν το φθινόπωρο. Αυτή είναι η εύκολη εκδοχή. Μπορούμε φυσικά να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας ή με τη βοήθεια της γυναίκας που μας καθαρίζει το σπίτι.
 
Περνάμε με την ηλεκτρική σκούπα δυο-τρεις φορές το χαλί από την καλή και την ανάποδη. Βάζουμε σε μικρή λεκάνη νερό και δυο κουταλιές της σούπας τριμμένο λευκό σαπούνι. Παίρνουμε ένα μαλακό απορροφητικό πανί, το πλένουμε στη σαπουνάδα, το στύβουμε γερά, και με αυτό σκουπίζουμε προς την κατεύθυνση του πέλους κάθετα το χαλί. Αν το νερό της λεκάνης γίνει σκουρόχρωμο, το χαλί μας ήταν βρόμικο, άρα επαναλαμβάνουμε την όλη διαδικασία. Δεν φτάνει όμως αυτό. Βάζουμε στην ίδια λεκάνη χλιαρό νερό κι ένα ποτηράκι του κρασιού ξίδι. Βουτάμε και στύβουμε καλά ένα μαλακό απορροφητικό πανί και περνάμε όλη την επιφάνεια του χαλιού πάντα προς την κατεύθυνση του πέλους. Αυτή η διεργασία ζωντανεύει και προσθέτει γυαλάδα στα χρώματα του χαλιού. Το απλώνουμε 2-3 ώρες στη βεράντα να στεγνώσει. (Στη Μικρά Ασία μεταχειρίζονταν κλαδάκια από δαδί, καθώς το ρετσίνι του είναι εντομοκτόνο, και με αυτό τον τρόπο συντηρούσαν τα χαλιά και όλα τα μάλλινα στρωσίδια). Αν έχουμε δαδιά από το τζάκι, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, φροντίζουμε να έχουμε μερικά σακουλάκια λεβάντα ή καμφορά. Τυλίγοντας το χαλί σφιχτά κατά μήκος και πάντα προς την κατεύθυνση του πέλους, βάζουμε ανάμεσα τα κλαδάκια από το δαδί ή λεβάντα ή καμφορά. Έχουμε ένα παλιό σεντόνι που το κρατάμε γι’ αυτό το σκοπό και τυλίγουμε το ρολό χαλί με το σεντόνι. Διπλώνουμε τις δύο άκρες και το δένουμε με σπάγκο ή πιάνουμε με μεγάλες παραμάνες για να μη φεύγει το πανί. Το χαλί μας είναι έτοιμο να μπει στην ντουλάπα, στην αποθήκη ή όπου αλλού. Ποτέ στο πατάρι του μπάνιου, το οποίο καμιά φορά πλημμυρίζει και δεν σώζεται τίποτα.
 
 
Τα χαλιά της μηχανής τα απλώνουμε στη βεράντα και τα πλένουμε με τρίμμα από λευκό σαπούνι. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, τα τυλίγουμε ρολό, όπως και τα χειροποίητα, και τα σηκώνουμε.
 
Πλένουμε τα μάλλινα και τα σηκώνουμε βάζοντας ανάμεσα σακουλάκια λεβάντας.
 
Αερίζουμε κοστούμια, παλτά, φορέματα (ορισμένα τα στέλνουμε στο καθαριστήριο εάν είναι λερωμένα) και τα ανεβάζουμε αφού προσθέσουμε από ένα σακουλάκι λεβάντας στην κρεμάστρα τους.
 
Τις μεταξωτές μπλούζες και τα μεταξωτά πουκάμισα τα πλένουμε σε χλιαρό νερό στο οποίο προσθέτουμε ένα κουτάλι της σούπας σαμπουάν για μωρά.
Η μπλούζα, το πουκάμισο, το φούτερ όταν λεκιάσει από σταγόνα λίπους, στάζουμε μια σταγόνα σαπούνι υγρό για πιάτα επάνω στο λεκέ και το πλένουμε επιτόπου, το ξεβγάζουμε με άφθονο νερό και το απλώνουμε.
2.5.2008 - 5:30:00 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα