Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Η γευστική πανδαισία των καλοκαιρινών λαχανικών
Τώρα το καλοκαίρι, όλα τα χρώματα της φύσης γύρω μας στη ζωηρότερη εκδοχή τους, άνθη, φρούτα, λαχανικά, δίνουν χαρά και ευδαιμονία στις αισθήσεις μας, στο τραπέζι μας, στη ζωή μας. 
 
Ονειρευόμαστε εξορμήσεις στις εξοχές, στις παραλίες, για να γευτούμε την ανεμελιά και να αποτοξινωθούμε για λίγο από τα καθημερινά μας άγχη, να αποκτήσουμε και πάλι τη δύναμη της αισιοδοξίας για να ανταποκριθούμε σε όσα μας περιμένουν στη γωνία. 
 
Η γευστική πανδαισία των καλοκαιρινών λαχανικών και φρούτων μάς προτρέπει να μαγειρέψουμε διάφορες συνταγές για εμάς και τους φίλους μας με φρέσκα εποχιακά λαχανικά: ντομάτες, αγγουράκια, κρεμμυδάκια, πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες, φασολάκια, αμπελόφυλλα, γλιστρίδες, φρέσκα φύλλα κάππαρης, δυόσμου, άνηθου, μαϊντανού…
 
Να γεμίσουμε με μικρές δόσεις φρεσκάδας τις φρουτιέρες μας με βερίκοκα, κεράσια, βύσσινα, κορόμηλα, ροδάκινα, πεπόνια, καρπούζια, σταφύλια, σύκα… Να φτιάξουμε φρουτοσαλάτες, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, χυμούς, παγωτά…
 
Τι θα λέγατε για ένα γευστικό και ανάλαφρο πιάτο με «φασολάκια τσαουλιά» και από δίπλα –για όσους αγαπούν την ποικιλία– ένα καλοκαιρινό «σφουγγάτο»;
 
 
Φασόλια τσαουλιά
1 κιλό φασολάκια τσαουλιά
2 ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κέρατο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι
1 κ. γλ. ζάχαρη
 
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κοτσάνια από τα φασόλια. Κόβουμε τα τσαουλιά σε μακρόστενες λωρίδες λίγο χοντρότερες από οδοντογλυφίδες. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα. Ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα τσαουλιά, τις ντομάτες, την πιπεριά ολόκληρη, αλάτι, ζάχαρη και μισό ποτήρι νερό. Ψήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει λίγη σάλτσα. Σερβίρεται κρύο.
 
 
Καλοκαιρινό σφουγγάτο
6 αυγά
2 πιπεριές κέρατο κομμένες σε λεπτές φέτες σαν οδοντογλυφίδες
2 μεγάλες ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους
50 γρ. φέτα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
2 κ. γλ. άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 κ. γλ. καυτή κόκκινη πιπεριά (προαιρετικά)
αλάτι
 
Σοτάρουμε στο τηγάνι τις ντομάτες και τις πιπεριές με το λάδι ώσπου να μαραθούν. Ρίχνουμε τη φέτα τριμμένη. Όταν λιώσει, σπάμε και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια με κουτάλι ώσπου να πήξουν. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό και κόκκινο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως.
 
 
Το σπίτι μας στην πόλη ή στην εξοχή είναι κομμάτι του εαυτού μας. Είναι χαρά μας και σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού μας να δεχόμαστε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους φίλους μας γύρω από ένα τραπέζι, να γευόμαστε μεζεδάκια μ’ ένα ποτήρι ποτό και με πολλή κουβέντα. Οι συνταγές που παραθέτω είναι μικρά συνοδευτικά για ούζο ή κρασί για τα καλοκαιρινά βράδια χαλάρωσης με καλή παρέα, στην εξοχή, στον κήπο, στη βεράντα.  
 
 
Φέτα με φρέσκο δεντρολίβανο
250 γρ. φέτα πρόβεια ή από γάλα κατσικίσιο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3 κ. σ. χυμό λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φετούλες
3 κ. σ. κόκκους ροζ, κόκκινο και μαύρο πιπέρι
5 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
 
Κόβουμε τη φέτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού. Παίρνουμε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο με καπάκι. Βάζουμε το τυρί, τις φετούλες σκόρδου, τα κλαδάκια δεντρολίβανου, πασπαλίζουμε με κόκκους πιπέρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Κλείνουμε το βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρεται σκέτο, σε σαλάτες, μαζί με φέτες πεπόνι ή με φρέσκα σύκα για πρώτο πιάτο. 
 
 
Ελιές αρωματισμένες με φρέσκο δεντρολίβανο και ρίγανη
250 γρ. ελιές καλαματιανές ή θρούμπες
4 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ. σ. ρίγανη
1 λεμόνι (το μισό κομμένο σε λεπτές φέτες το υπόλοιπο σε χυμό)
200 γρ. ελαιόλαδο
 
Χτυπάμε το λάδι με το χυμό του λεμονιού. Παίρνουμε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο με καπάκι, βάζουμε τις ελιές, τα κλαδάκια δεντρολίβανου, τη ρίγανη και τις φέτες λεμονιού. Προσθέτουμε όλο το ελαιόλαδο, να σκεπάσει τελείως τις ελιές. Διατηρούνται στο ντουλάπι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις σερβίρουμε σκέτες ή γαρνίρουμε με αυτές τις σαλάτες μας.
 
 
Πιπεριές Φλωρίνης ψητές
½ κιλό πιπεριές Φλωρίνης
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ. σ. μαραθόσπορο
2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
 
Ζεματάμε τις πιπεριές σε βραστό νερό 3-4 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τα σπόρια τους, τις ξεπλένουμε στη βρύση και τις σουρώνουμε. Χτυπάμε το λάδι με το αλάτι. Παίρνουμε ένα βάζο με καπάκι, βάζουμε τις πιπεριές, τις φετούλες σκόρδου, τα κλαδάκια δεντρολίβανου, πασπαλίζουμε με το μαραθόσπορο και περιχύνουμε το ελαιόλαδο. Διατηρούμε τις πιπεριές στο ψυγείο. Τις σερβίρουμε μαζί με άλλα σπιτικά μεζεδάκια.
2.6.2008 - 4:12:00 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα