Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Ψάρια του Αιγαίου
κέφαλος, ο
α) μουγίλος ο κέφαλος
mugil cephalus
β) μουγίλος ο χρυσόχρους
mugil auratus
οικ. μουγιλίδες
f. mugilidae
 
α)
Αγγλικά: Common grey mullet
Γαλλικά: Mulet cabot
 
FAO 105
 
β)
Αγγλικά: Golden grey mullet
Γαλλικά: Mulet doré
 
FAO 107
Έχει πολλά ονόματα σύμφωνα με την ηλικία, την ποικιλία κλπ.: στειράδια οι αρσενικοί, μπάφες οι αυγωμένες θηλυκές, μυξινάρια, χρυσόχρωμοι κ.ά.
 
Μήκος: 30-70 εκ.
 
Χρώμα: μολυβιά ράχη, ασημιά πλευρά και ασημόλευκη κοιλιά, με σκούρες καστανόχρωμες γραμμές στο πλάι απ’ τα θωρακικά πτερύγια ως τη ρίζα της ουράς και μια χρυσή βούλα πάνω στο βραγχιακό επικάλυμμα ο χρυσόχρωμος.
 
Το σώμα τους είναι μακρουλό, η ράχη πλατειά, σκεπασμένη ολόκληρη ως και στο κεφάλι με λέπια μεγάλα. Το στόμα τους μικρό, τα χείλια χοντρά και σκληρά με πολλά λεπτά δόντια. Το κάτω σαγόνι σχηματίζει τρίγωνο που σφηνώνεται σε μια σκισμάδα στο πάνω σαγόνι. Έχει δύο πτερύγια στη ράχη σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, το πρώτο είναι με οστεοποιημένες τις 4 ακτίνες του.
 
Τα δύο είδη ξεχωρίζουν αρκετά εύκολα. Ο συνηθισμένος γκρίζος έχει μάτια σκεπασμένα με βλέφαρα κατακόρυφα που σχηματίζουν ένα πέπλο διάφανο, με ανοιχτή μια στενή κατακόρυφη σκισμάδα πάνω απ’ την κόρη. Ο πέπλος αυτός φτάνει ως το βραγχιακό επικάλυμμα. Οι δύο ρινικοί πόροι στο κάθε ρουθούνι απέχουν πολύ μεταξύ τους.
 
Ο χρυσόχρωμος εκτός τη χρυσή του βούλα δεν έχει βλέφαρα ούτε πέπλο κι οι δυο ρινικοί του πόροι βρίσκονται πολύ κοντά.
 
Κέφαλος χρυσόχρωμος ή μυξινάρι
 
Οι κέφαλοι ζουν κοπαδιαστά, σε ρηχά νερά, στα λιμάνια, σε λιμνοθάλασσες, ανεβαίνουν καμιά φορά και στα ποτάμια. Τρέφονται με μαλάκια, καρκινοειδή, σκουλίκια και τέτοια, τραβούν τα φύκια και τις μαλούπες που σκεπάζουν τις πέτρες, ξεριζώνουν τούφες-τούφες και χάβουν ό,τι κρύβεται μέσα.
 
Ο κοινός κέφαλος ωριμάζει γεννητικά στα 6 ως 8 χρόνια, ο χρυσόχρωμος στα 4. Γεννούν στο πέλαγος απ’ τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο. Το αυγοτάραχο βγαίνει απ’ τις αυγωμένες μπάφες.
 
Υπάρχουν άφθονοι κέφαλοι στο Αιγαίο. Ψαρεύονται με διπλά δίχτυα και καλαμωτές, καθώς και από στεριάς με καθετή, κιούρτους, πεζόβολο. Το κρέας τους το χειμώνα είναι παχύ, αρκετά νόστιμο.
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω