Λέγεται και σαφρίδι και σταυρίδι, ποικιλία του είναι το κοκκάλι.
Μήκος: φτάνει και 40 εκ.
Χρώμα: γκρίζο-λαδί στη ράχη, κιτρινωπά πλευρά, η κοιλιά του ασημόλευκη.
Το σώμα του στενόμακρο, τα λέπια στρογγυλά, μικρά και λεία, εκτός απ’ την πλευρική γραμμή που ξεχωρίζει με λέπια πιο μεγάλα σε σχήμα ρόμβου το καθένα σχηματίζουν καμπύλη προς τα κάτω περίπου στη μέση του σώματος και συνεχίζει ως την ουρά. Απ’ τα δύο ραχιαία πτερύγια το πρώτο είναι μικρό και πιο ψηλό, με αγκαθωτές ακτίνες ενωμένες με μεβράνη, το δεύτερο είναι αντικριστό και όμοιο με το αποκάτω, εδρικό, που έχει δύο πρώτες ακτίνες σκληρές, κοκκαλωμένες. Τα θωρακικά μακριά και μυτερά πτερύγια φτάνουν προς τα πίσω σχεδόν ως εκεί που αρχίζει το εδρικό. Η ουρά διχαλωτή.
Τα σαβρίδια είναι ψάρια πελαγίσια, του αφρού, γεννούν το καλοκαίρι πολυάριθμα και μικρά μικρά αυγά, κάθε θηλυκιά γεννά περίπου 140.000, πλέουν στην επιφάνεια και είναι μέρος του πλαγκτού. Τα μικρά, κιτρινωπά ή κοκκινωπά σαβρίδια μαζεύονται και περνούν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους κάτω απ’ την κουκούλα της μέδουσας κοτυλόρριζα η φυματιοφόρος (cotylorhiza tuberculata).
Υπάρχουν άφθονα στα ελληνικά νερά, ψαρεύονται σε περάσματα, την άνοιξη ως τον Ιούλιο με γρι-γριά, καθώς και με συρτή, με ζόκα και τσαπαρί.
Το κρέας τους μέτριο αλλά μπόλικο, χωρίς πολλά κόκκαλα. Τα μικρά
σαβρίδια της χρονιάς τα λένε
σαμπανιούς και τα παστώνουν.