Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Ψάρια του Αιγαίου
σμέρνα, η
μύραινα η ελένη
muraena helena
οικ. μυραινίδες
f. muraenidae
 
Αγγλικά: Moray
Γαλλικά: Murène
 
FAO 67
Τις λένε και σμύνερες και σμύρνες· συγγενεύει με το χέλι και με το μουγγρί.
 
Μήκος: φτάνει ως 1,50 μ., βάρος και ως 8 κιλά.
 
Χρώμα: σκούρο καφεδί με κιτρινωπούς λεκέδες, γυαλιστερό και γλιστερό.
 
Το σώμα της σαν του φιδιού, δεν έχει λέπια ούτε πτερύγια κοιλιακά, το ραχιαίο πτερύγιο αρχίζει πριν απ’ τις στενές βραγχιακές σχισμές κι όπως σ’ όλα τα παρόμοια εγχελυόμορφα ψάρια ενώνεται με το πτερύγιο της ουράς και το εδρικό σχηματίζει μια μονοκόμματη μαλακή φράτζα που περιβάλλει από πάνω όλο το σώμα κι από κάτω τη μισή κοιλιά. Το δέρμα της είναι χοντρό και βγάζει άφθονη βλέννα. Το κεφάλι της σχετικά μικρό, καθώς και τα μάτια, το πάνω σαγόνι εξέχει, το στόμα σκισμένο πιο πίσω απ’ το μάτι με δόντια μυτερά και κοφτερά.
 
Ζει στην ακρογιαλιά, μέσα σε κουφάλες και σε σχισμάδες, βγαίνει και κυνηγά τη νύχτα καβούρια, χταπόδια κλπ. Την πιάνουνε με αγκίστρι και πετονιά γερή από στεριάς, επίσης με καμάκι, όταν αγριέψει ορμά και δαγκώνει ό,τι βρεθεί μπροστά της γι’ αυτό και τη μαχαιρώνουν ή την κοπανίζουν αμέσως στο κεφάλι, το δάγκωμά της είναι οδυνηρό και κακοφορμίζει εύκολα γιατί έχει τοξίνες το αίμα της.
 
Το κρέας της είναι παχύ, αρκετά νόστιμο. Το εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι Ρωμαίοι, διατηρούσαν σμέρνες σε δεξαμενές χτισμένες επίτηδες.
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω