Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Ψάρια του Αιγαίου
μαρίδα, η
Μαρίδα
μαίνα η σμαρίς
maena smaris
 
Αγγλικά: Picarel
Γαλλικά: Picarel
 
FAO 146
Λέγεται και τσέρουλα.

Συγγενεύει με τη μένουλα, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι μένουλα και τσέρουλα είναι το ίδιο ψάρι.
 
Μήκος: 12-15 εκ. το πολύ, από 15 και πάνω είναι σχεδόν πάντα αρσενικές.
 
Χρώμα: σταχτιά πλευρά, καστανή ράχη, πιο ανοιχτή κοιλιά. Την εποχή που ζευγαρώνουν η ράχη των αρσενικών γίνεται καστανοκίτρινη και στα πλευρά παρουσιάζονται 3-4 ταινίες γαλάζιες, η πάνω συνεχίζεται και στο μέτωπο και σχηματίζει ανάμεσα στα μάτια ένα γαλαζοπράσινο, αστραφτερό πέταλο, περίπου μισό εκατοστό φάρδος. Όλες έχουν μια μαύρη βούλα στο πλευρό.
 
Το πρώτο είδος έχει πιο μικρά μάτια και ρύγχος πιο μυτερό, το λένε γι’ αυτό και σουβλίτη.
 
Το δεύτερο έχει μάτια μεγάλα και ρύγχος κοντό, πιο στρογγυλό. Είναι ψάρια ερμαφρόδιτα, περνούν μια πρώτη θηλυκή φάση και όταν περάσουν τα 13 εκ. γίνονται αρσενικά. Μερικά είναι αρσενικά εξαρχής, δεν αλλάζουν φύλο.
 
Τα μικρά θηλυκά τα λένε και γυαλίτη.
 
 

Τα λέπια τους είναι πολύ μικρά, στην πλευρική γραμμή 70-90. Οι θηλυκές ξεχωρίζουν απ’ τις αρσενικές από το σώμα τους που είναι πιο στενό και σβέλτο, πτερύγια πιο κοντά και διάφανα. Και στα πλευρά δεν έχουνε γαλάζια στίγματα ή ταινίες παρά μόνο τη μαύρη κηλίδα στο πλευρό.
 
Όταν πλησιάζει η εποχή για ζευγάρωμα η αρσενική σκάβει με την ουρά ένα μικρό λάκκο στην άμμο ή στη λάσπη, εκεί στέκεται σχεδόν ακίνητη, χυμά με τεντωμένα τα πτερύγια, διώχνει κάθε ξένον αρσενικό. Οι θηλυκές τριγυρίζουν κατά ομάδες με ανοιχτά πτερύγια πάνω απ’ τις φωλιές των αρσενικών, που απέχουν 6 μ. περίπου η μια απ’ την άλλη. Τότε οι αρσενικές κολυμπούν προς τα πάνω λοξά, φανερώνουν το γαλαζοπράσινο πέταλο του κεφαλιού τους, ύστερα κλίνουν και προς τα πλάγια με πολλά παιχνίδια για να προσελκύσουν ένα ταίρι. Γεννούν τ’ αυγά Μάιο-Αύγουστο και μετά 5 ως 7 μέρες βγαίνει ο γόνος.
 
Είναι άφθονες στις ελληνικές θάλασσες, ζούνε κοπαδιαστά σε βάθος 6-30 μ., τις ψαρεύουν οι τράτες τέλη Αυγούστου, πιάνονται και με καθετή με πολύ ψιλό αγκίστρι. Το χειμώνα είναι παχειές, το κρέας τους πολύ νόστιμο, τους καλοκαιρινούς μήνες λίγο πικρίζει.
Συνταγές:
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω