Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Ψάρια του Αιγαίου
σαλιάρες, οι
βλέννιοι βλέννιοι
blennius sp
οικ. βλεννίδες
f. blenniidae
 
Αγγλικά: Rock blenny
Γαλλικά: Baveuse
 
FAO 207
Τις ονομάζουν και γληνιά, γλίνους, λεβέρες, σαλιακούδες, είναι γνωστά κάπου 20 διάφορα είδη και υπογένη.
 
Μήκος: από 5 ως 25 εκ.
 
Χρώμα: διαφέρουνε αναλόγως τα μέρη που ζούνε από μαύρες, κιτρινωπές ως παρδαλές, σταχτιές, όλες γυαλιστερές απ’ τη γλίνα.
 
Το δέρμα τους είναι λεπτό με πολύ μικρά ή καθόλου λέπια και αλειμένο πάντα με τη γυαλιστερή τους βλέννα. Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο είναι κοντό με αγκαθωτές ακτίνες όπως και τα κοιλιακά που αποτελούνται από 1 αγκαθωτή ακτίνα και 2-3 μαλακές, λεπτές σαν κλωστές. Το δεύτερο ραχιαίο και το εδρικό είναι πολύ μακρυά, γενικά τα πτερύγιά τους δείχνουν σαν κρόσια, σ’ όλο τους το σώμα. Στο κεφάλι έχουν συχνά μικρές κεραίες, κρεάτινες σκληρές. Δεν έχουν νηκτική κύστη.
 
Μοιάζουν κάπως με κωβιούς όμως και ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά απ’ τον τρόπο που κολυμπούνε και χρησιμοποιούν τα λεπτά τους πτερύγια αδιάκοπα ενώ οι κωβιοί προχωρούνε με πήδους και κολλούνε, και το σώμα τους είναι πλατυκωτό.
 
Ζούνε σε πολύ ρηχά νερά, στους μώλους και στ’ απορρίμματα και τα φύκια του λιμανιού, είναι σαρκοφάγες και λαίμαργες ξετρυπώνουν το κεφάλι απ’ τις τρύπες τους και αρπάζουν μικρά μαλάκια και ψαράκια, τα κομματιάζουν ανάμεσα στα μικρά, πλακωτά δοντάκια τους που είναι στρωμένα σα λίμα και το σκληρό, χοντρό πάνω χείλος τους. Γεννάνε την άνοιξη και το καλοκαίρι στρώνει τ’ αυγά η θηλυκιά που είναι σα ζελατίνα κάτω από πέτρες κι η αρσενικιά τα προσέχει και τ’ ανεμίζει με τα πτερύγιά της.
 
Υπάρχουν άφθονες παντού, δεν τις ψαρεύουν παρά μόνο τα παιδιά ούτε τρώγεται το κρέας τους, μυρίζει γλίνα. Τις διατηρούν σ’ ενυδρεία για την παράξενη όψη τους και τις συνήθειές τους προς παρατήρηση.
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω