Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Ψάρια του Αιγαίου
σάλπα, η
βόωψ η σάλπα
boops salpa
οικ. σπαρίδες
f. sparidae
 
Αγγλικά: Salema
Γαλλικά: Saupe
 
FAO 142
Συγγενεύει με τη γόπα.
 
Μήκος: 20-40 εκ.
 
Χρώμα: γκριζογάλανη ή γκριζοπράσινη ράχη, ασημιά λαμπερά πλευρά με 10 περίπου ολόχρυσες, στενές σειρές στο μάκρος και μια κηλίδα μαύρη στη ρίζα του θωρακικού πτερυγίου. Για να προστατευθεί σε ώρα κινδύνου αποχτά χρώμα ομοιόμορφο, σβήνουν οι χρυσές σειρές.
 
Το κεφάλι και τα μάτια της μικρά, καθώς και το στόμα της, τα χείλια της χοντρά, σαρκωμένα, τα δόντια είναι κοπτήρες στην επάνω σιαγόνα, σκυλόδοντα στην κάτω. Το μακρύ, μονοκόμματο ραχιαίο πτερύγιο έχει 10-12 αγκαθωτές ακτίνες μπρος και τις πίσω μαλακές. Η ουρά διχαλωτή.
 
Ζει κατά ομάδες σε πετρότοπους, σε φυκιάδες, στα ρηχά νερά, είναι φυτοφάγο ψάρι αλλά τρώει και καρκινοειδή διάφορα εκεί που βόσκει. Γεννά την άνοιξη ως το φθινόπωρο, τ’ αυγά μένουν στην επιφάνεια όπως κι οι μικρές νεογέννητες σάλπες κοπαδιαστά, 30 ως 60 μαζί.
 
Τις ψαρεύουν με καλαμίδι και με ψιλή σαλαγγιά στα ρηχά, καθώς και με κιούρτους, οι ψαράδες καμιά φορά βάζουνε δόλωμα σε παραγάδια και σε δίχτυα τα λεγόμενα «μαρούλια της θάλασσας», ούλβα η θρίδαξ (ulva lactuca) και πιάνουν πολλές.
 
Το κρέας της είναι άνοστο, μυρίζει βούρκο.
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω