Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Ψάρια του Αιγαίου
γάτοι, οι
α) μικρός σκυλιόρρινος ο σκύλαξ
scyliorhinus caniculus
β) μεγάλος σκυλιόρρινος ο αστερίας
scyliorhinus stellaris
οικ. σκυλιορρινίδες
f. scyliorhinidae
 
α)
Αγγλικά: Small spotted dogfish
Γαλλικά: Petite roussette
 
FAO 10
 
β)
Αγγλικά: Large spotted dogfish
Γαλλικά: Grande roussette
 
FAO 11
Τους λένε και σκυλάκια, μοιάζουνε με τα σκυλόψαρα.
 
Μήκος: ο μικρός φτάνει 0,50-0,80, ο μεγάλος 1-1,30.
 
Χρώμα: ράχη σταχτιά, κοκκινωπή προς καφετιά με καστανές και μαύρες κηλίδες, πυκνές και μικρές στο μικρό, πιο αραιές στο μεγάλο, σχηματίζουν κύκλους με μύτες σαν άστρο, η κοιλιά και στους δυο άσπρη.
 
Τα ρουθούνια τους παραλλάζουν, του μικρού γάτου είναι ενωμένα και σκεπάζουν το πάνω χείλος, του μεγάλου δεν το σκεπάζουν είναι σε απόσταση το ένα απ’ το άλλο.
 
Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο βρίσκεται πολύ προς τα πίσω και στους δυο, σχεδόν αντικρύζει τα κοιλιακά πτερύγια, το εδρικό αρχίζει πιο μπρος απ’ το δεύτερο ραχιαίο. Το ουραίο –η ουρά– είναι κοντό με τον επάνω λοβό πολύ μεγαλύτερο απ’ τον κάτω, σε γραμμή σχεδόν ευθεία με το σώμα.
 
Πάνω απ’ τα μάτια έχουν δυο μικρές τρύπες, φυσητήρες, τα μάτια δεν έχουν βλέφαρα, προστατεύονται από μια μεμβράνη ονομαζομένη σκαρδαμυκτική που λειτουργεί σα βλέφαρα, τα δόντια τους είναι μικρά και μυτερά, όμοια στο πάνω και στο κάτω σαγόνι.
 
Ζουν στο βυθό, σε βάθη από 20 ως 200 μ., τριγυρίζουν πάνω στην άμμο ή στη λάσπη, ο μεγάλος προτιμά τις πέτρες, τρώνε μικρά ψάρια, καρκινοειδή μαλάκια κλπ.
 
Είναι ωοτόκοι, γεννούν από δυο-δυο αυγά κάθε βδομάδα, ή κάθε δυο βδομάδες μέσα σε θήκες διαφανείς, τετράγωνες που η κάθε γωνιά τους τελειώνει με μακρυά, στριφτά νήματα, τους έλικες, μ’ αυτά σκαλώνουν τα ωοθήκια σε φύκια κα μένουν κολλημένα ώσπου να σπάσουν τ’ αυγά και να βγουν τα μικρά, μετά 9 μήνες περίπου. Τα ωοθήκια του μικρού γάτου έχουν μάκρος 0,02x0,06 πλάτος, του μεγάλου 0,04x0,12.
 
Είναι ψάρια κοινά στο Αιγαίο και ψαρεύονται με ειδικά δίχτυα ή με σκυλοπαράγαδα. Το κρέας τους τρώγεται.
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω