Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Ψάρια του Αιγαίου
κατσούλα, η
νοβάκουλα η γνησία
novacula novacula
και xyrichthys novacula
οικ. λαβρίδες
f. labridae
 
Αγγλικά: Cleaver wrasse
Γαλλικά: Rason
 
FAO 179
Έχει πολλά ονόματα: χτενάκι, ξουράφι, παπαγάλος, σύμφωνα με διάφορα χαρακτηριστικά της.
 
Μήκος: έως 20-25 εκ.
 
Χρώμα: ροδί ανοιχτό, οι πιο μεγάλες προς το λαδί, στα μάγουλα και στο λαιμό κάθετες, κυματιστές, λεπτές γραμμές γαλάζιες, ο κύκλος του ματιού πολύχρωμος κίτρινος, μαύρος και γαλάζιος.
 
Το κεφάλι τελειώνει κοφτά, με σχεδόν κάθετη κόψη απ’ τα μάτια ως το στόμα που αρχίζει ευθεία γραμμή με την κοιλιά. Τα σκληρά δοντάκια της εξέχουν κι εφαρμόζουν, σχηματίζουν σα ράμφος. Το σώμα της είναι συμπιεσμένο, με λέπια μεγάλα, στη ράχη κοφτερά σα ξυράφι. Το ραχιαίο πτερύγιο μονοκόμματο, οι πρώτες ακτίνες αραιές σα χτένι, προς την ουρά πυκνές, η ουρά στρογγυλή.
 
Οι κατσούλες ζούνε στο βυθό, χωμένες στην άμμο, σε βάθος 15-35 μ., τρώνε γαριδίτσες και διάφορα μικρόζωα· έτσι περνούνε και το χειμώνα. Ψαρεύονται με ειδικό καμάκι και με καθετή, πιάνονται και σε δίχτυα. Το κρέας τους άσπρο και πολύ νόστιμο. Γίνονται όλο και πιο σπάνιες στα νερά μας.
Συνταγές:
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω