Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
   Γλυκά
Σουδάκια καραμελέ
Μια από τις ζαχαρωμένες δημιουργίες, που χρωστάμε στην Αικατερίνη των Μεδίκων. Τη ζύμη για τα σου ανακάλυψε ένας ζαχαροπλάστης της αυλής της το 1540 μ.Χ., ενώ ο μέγας Μαρί-Αντουάν Καρέμ, ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των σεφ», τους έδωσε τη μορφή που ξέρουμε έως σήμερα. Από τα καλύτερα, η τούρτα κροκαμπούς (crockembouche): ένα βουνό από σουδάκια γεμιστά με κρέμα ζαχαροπλαστικής σε διάφορες γεύσεις και κολλημένα με λαχταριστή καραμέλα.
Υλικά
για 35 κομμάτια

Για τα σου:
175 ml κρύο νερό
½ κ.κ. αλάτι
75 γραμμ. βούτυρο
110 γραμμ. αλεύρι κοσκινισμένο
3 αυγά

Για τη σαντιγί:
500 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για την καραμέλα:
4 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Σου: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το νερό, το αλάτι και το βούτυρο. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο, ομοιογενές και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να γυαλίσει καλά η ζύμη. Βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό κορνέ και φτιάχνουμε σουδάκια, σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 20 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε στη μέση.

Σαντιγί: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει σε σαντιγί. Γεμίζουμε με τη σαντιγί τα κομμένα σουδάκια.

Καραμέλα: Τοποθετούμε σε μικρό κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε να διαλυθεί η ζάχαρη, να δέσει και να πάρει χρώμα, προσέχοντας να μην καεί. Βουτάμε στη ζεστή καραμέλα τα σου και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
 
   Γλυκά