Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Γρήγορο φαγητό   Ψάρια-θαλασσινά
Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα από κόκκινο κρασί
Υλικά
Για 4-8 μερίδες

Για τη σάλτσα:
200 ml μοσχαρίσιο ζωμό
300 ml ζωμό ψαριού
300 ml κόκκινο κρασί Merlot
3 κουταλιές κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
60 γρ. φρέσκα μανιτάρια άσπρα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μπουκέ γκαρνί*
2 δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3½ κουταλιές κρέμα γάλακτος
200 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια

Για το ψάρι:
16 μπαρμπούνια, καθαρισμένα από τα λέπια και τα εντόσθια
2 αυγά
2-3 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τους ζωμούς και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η σάλτσα να συμπυκνωθεί.
 
2. Αφαιρούμε το μπουκέ γκαρνί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Βράζουμε καλά τη σάλτσα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Τη στραγγίζουμε σε ψιλό σουρωτήρι μέσα σε μια καθαρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε σταδιακά τα κομμάτια βουτύρου, χτυπώντας καλά τη σάλτσα με σύρμα. Τη διατηρούμε ζεστή.
 
3. Σε βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά. Σε άλλο πιάτο ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Περνάμε τα μπαρμπούνια πρώτα από το αυγό και κατόπιν από το σιμιγδάλι. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα ψάρια. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τα μπαρμπούνια με τη σάλτσα.
 
* Μπουκέ γκαρνί: «Το μπουκέ γκαρνί το χρησιμοποιούμε στους ζωμούς για άρωμα». • 1 φύλλο δάφνης • 1 κλαδάκι θυμάρι • 4-5 κλαδάκια μαϊντανό • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο • 1 κλωναράκι μαντζουράνα • 1 φύλλο πράσου. Τυλίγουμε τα αρωματικά στο φύλλο πράσου και δένουμε το μπουκέ γκαρνί με σπάγκο.
Από το βιβλίο: Λευτέρης Λαζάρου (με την Νταϊάνα Κόχυλα), Βαρούλκο, χρώματα, αρώματα και γεύσεις, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006
 
Γρήγορο φαγητό   Ψάρια-θαλασσινά