Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Ψωμί
Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες, χρόνος μαγειρέματος: 50'.
Υλικά
για ένα καρβέλι (10 μακρόστενες φέτες)
• 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
• 200 γρ. λευκό σκληρό αλεύρι
• 1 κ.γ. ζάχαρη, λευκή ή ακατέργαστη, ή 1 κ.σ. πετιμέζι
• 1 κ.σ. αλάτι
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 φακελάκια μαγιά, ξερή
• περίπου 500 ml νερό, χλιαρό
Εκτέλεση
1. Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη τα δύο αλεύρια, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και τη μαγιά. Ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο και ξεκινάμε το ζύμωμα, στην αρχή αργά, με τα δάχτυλα. Όσο σφίγγει και δένει η ζύμη, αρχίζουμε να ζυμώνουμε και με τις παλάμες μας. Δεν ξεχνάμε να μαζεύουμε κάθε λίγο τα υλικά που κολλάνε στα πλαϊνά της λεκάνης.
 
2. Μόλις σχηματιστεί η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας και ξεκινάμε το «δυνατό» ζύμωμα με τις γροθιές μας με όλη μας τη δύναμη. Κάθε λίγο διπλώνουμε τη ζύμη σαν να κλείνουμε βιβλίο.
 
3. Δίνουμε στο ζυμάρι ένα ωραίο στρόγγυλο σχήμα, το βάζουμε σε ένα μπολ, το πασπαλίζουμε με λίγο σκούρο αλεύρι, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει για 40-50 λεπτά.
 
4. Ζυμώνουμε για λίγο με δύναμη για να φύγει όλος ο αέρας και πλάθουμε τη ζύμη σε στρόγγυλο καρβέλι.
 
5. Ακουμπάμε το καρβέλι, με τη λεία πλευρά προς τα πάνω, σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά περίπου 30 λεπτά.
 
6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Χαράζουμε την επιφάνειά του με ένα κοφτερό μαχαιράκι και ψήνουμε για 50 λεπτά.
 
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

• Στις συνταγές για ψωμί όλοι οι χρόνοι είναι σχετικοί. Μεγάλο ρόλο παίζουν η ποιότητα των αλεύρων, η θερμοκρασία και η υγρασία της περιοχής, καθώς και η θερμοκρασία του χώρου που δουλεύουμε.
• Το ζύμωμα μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε επιφάνεια, αρκεί να μην είναι μαρμάρινη, καθώς το μάρμαρο είναι πολύ κρύο και καθυστερεί το φούσκωμα της ζύμης.
• Όταν λέμε «χλιαρό νερό» σημαίνει πως πρέπει να είναι κοντά στη θερμοκρασία του σώματός μας. Πιο απλά, μπορείτε να πάρετε λίγο ζεστό νερό από τη βρύση ή να ζεστάνετε λίγο σε ένα κατσαρολάκι, αρκεί να μην καίγεστε όταν βάζετε μέσα το δάχτυλό σας.
• Η ξερή μαγιά μπορεί να υπάρχει στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά σας χωρίς να σας νοιάζει αν έχει πολυκαιρίσει. Μια άλλη ευκολία είναι ότι δεν χρειάζεται να τη διαλύσετε σε χλιαρό νερό στο ξεκίνημα της συνταγής. Αν δεν σας γεμίζει το μάτι, τότε αντικαταστήστε τα δύο φακελάκια της συνταγής με 20 γρ. νωπής μαγιάς. Οι συνταγές που σας δίνουμε είναι σχετικά εύκολες, για αυτούς που θέλουν να καταπιαστούν για πρώτη φορά με το ψωμί. Τα βαριά σκούρα και ξινά ψωμιά με προζύμι έχουν πιο πολλή δουλειά. Αν είστε αρχάριοι, ξεκινήστε με τις δύο αυτές συνταγές για σίγουρα αποτελέσματα!
• Μπορείτε να ζυμώσετε στο μίξερ με το ειδικό εξάρτημα, τον γάντζο που μοιάζει με σπιράλ. Αρκεί να μοιράσετε τα υλικά της συνταγής στα δύο, και να ζυμώσετε δύο φορές.
• Ξεχάστε τις κουβέρτες και τις φλοκάτες που σκέπαζαν τη ζύμη παλιά! Μια απλή, καθαρή, βαμβακερή πετσέτα είναι αρκετή. Απλώς κλείστε την πόρτα της κουζίνας σας για να μην κάνει ρεύμα και να ζεστάνει ο χώρος. Ή ανάβουμε τον αέρα του φούρνου στους 250οC για 5 λεπτά με την πόρτα του φούρνου ανοιχτή. Τον χειμώνα μπορείτε απλώς να βάλετε το μπολ με τη ζύμη κοντά στο καλοριφέρ. Πάντως, και τίποτε από όλα αυτά να μην κάνετε, η ζύμη σίγουρα θα φουσκώσει.
 
Κατάλογος Συνταγών   Ψωμί